ERDON Helyi hírek

2010.07.22. 14:55

Öt nap alatt hét gombamérgezés

<p>Szatmár megyei szakorvosok óva intik a lakosságot attól, hogy olyan gombát fogyasszanak, amelynek származási helyét nem tudják leellenőrizni, de még a tapasztalt erdőjárók sem tévedhetetlenek.</p>

Ahogy a cserkészeknél, úgy az egészségügyben is megvan az a riadólánc, amely azonnal beindul, amint járványveszélyről vagy mérgezésről van szó. A Megyei Sürgősségi Kórház jelentést ad le ezekről az esetekről a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóságnak (DSP), amely továbbítja azt a szaktárcához. S szintén a DSP dolga lenne, hogy a közérdeklődésre számot tartó esetekről tájékoztassa a sajtón keresztül a lakosságot. Úgy tűnik, hogy az a három, sajnálatosan halállal végződött gombamérgezési eset és további négy, szintén gombamérgezéssel kezelt beteg még nem ad okot arra, hogy a DSP felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy fokozottan figyeljenek oda arra, kitől, mikor és milyen gombát vásárolnak. A DSP évente eljuttatja a szerkesztőségekhez azt a felhívást, amely a gombamérgezések elkerüléséről és az alapvető tünetekről szól (évről évre csaknem szóról szóra ugyanaz a szöveg), de vajon miért nem tartják fontosnak a nyilatkozatot a mérgezési hullámmal kapcsolatban?


A mérgezések sora Tasnádon indult, ahol két kislány és nagyszüleik ettek gyilkos galócát, amely következtében a 10 és 13 éves kislányok, valamint 71 éves nagypapájuk belehalt a mérgezésbe. A kislányokat Kolozsvárra szállították, de a dialízis sem bizonyult életmentőnek esetükben. A 68 éves idős hölgy súlyos, életveszélyes állapotban fekszik a Megyei Sürgősségi Kórház intenzív osztályán – tudtuk meg Constantin Demiantól a kórház sajtószóvivőjétől. Kedden délután újabb három, ezúttal szatmárnémeti lakos, szintén nagyszülők és unokájuk jelentkeztek a sürgősségi fogadóállomáson gombamérgezés tüneteivel. A kislányt és a nagymamáját jelenleg Kolozsváron kezelik, de orvosaik nem bizakodóak, míg a 68 éves férfi a megyei kórház gasztroenterológiai részlegén fekszik. A sajtószóvivő szerint állapota jelenleg stabil, de gombamérgezések esetén sokszor előfordul átmeneti javulás, s csak azután kezd drasztikusan romlani a beteg állapota.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!