ERDON Helyi hírek

2010.07.27. 17:12

Sokba kerül a szemét

<p>Szatmárnémeti az országban elsőként „kényszerül” megnyitni eukonform szeméttelepét, a szemétdíj pedig várhatóan emelkedni fog.</p>

Az Európai Unió felé vállalt kötelezettség teljesítésére július 17-én be kellett zárni a szatmárnémeti és tasnádi szeméttelepeket, így a megyében keletkezett háztartási hulladékot a Szamosdobon épülő eukonform szemétlerakatnál kialakított ideiglenes platformra kell szállítsák ezentúl. Kérdésünkre válaszolva Ilyés Gyula polgármester elmondta: Ez egy fokozatos átállást jelent. A regionális telephez vezető út még nem készült el teljesen, ahová a Florisal Rt. alacsonyabb aljú szemétszállító autói még nem tudnak behajtani, így azok továbbra is szatmárnémeti telepre szállítják a szemetet. A hónap végéig meg kell oldják a problémát, amit a környezetvédelmi hatóságok ellenőriznek majd. Mostantól egy év áll a rendelkezésükre, hogy a bezárt szeméttelepet befedjék. Az építkezési törmeléket ezentúl is a régi telepre szállítják, ezzel is hozzájárulva a befedéséhez. A polgármester elmondása szerint óriási erőfeszítést jelent a megyeközpontnak és a teljes megyének a július 17.-i határidő betartása, amit szerinte évekkel korábban felelőtlenül vállalt fel a megye vezetősége. Ezzel Szatmár megye az országban elsőként zárja be régi hulladéklerakatait.

Többet fogunk fizetni

Azon kérdésünkre, hogy emelkedni fog-e a szemétdíj, Ilyés Gyula polgármester elmondta: Több tényező miatt is várható a szemétdíj emelkedése. Egyrészt azért, mert nőtt a szállítási távolság. Amíg eddig átlagosan 6 km-t tettek meg az autók a szatmárnémeti háztartási hulladék elszállítására, addig most 25 km-re nő ez az út. Emellett az új szeméttelep működési költsége többszöröse lesz a réginek, hiszen ott szelektáló berendezés, szennyvíztisztító fog működni, 20-25 alkalmazott dolgozik majd, ezen felül pedig a megnövekedett áfa is növeli majd az árakat. A regionális hulladéktároló azonban még nem készült el, a szemétdíj értékét csak akkor tudják majd pontosan kiszámítani, amikor egészében működésbe lendül a rendszer.

A szatmárnémeti szemétszállító vállalat korábban szerződést kötött az Ecorom Ambalaje Rt.-vel, amely ingyenesen bocsát rendelkezésükre szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas tárolókat. Az önkormányzat május elejére ígérte a külön műanyag, papír, és üveg gyűjtésére alkalmas konténerek kihelyezését a város 15 pontjára. Ilyés Gyula elmondása szerint a szelektív konténereket nem helyezik ki addig, amíg a Florisal Rt. nem vásárolja meg a kiürítésükre alkalmas emelődarut. Egyelőre azonban Szatmárnémetiben csak a pillepalack értékesítése van megoldva, a papír és üveg elszállítása viszont gondot okoz, még a tárolásuk sincs megoldva, ennek érdekében a szatmárnémeti Remat Rt.-vel folytatnak tárgyalásokat. A szelektált hulladék elszállítása az élesdi cementgyárba állami szubvenció hiányában nagyon költséges feladat. Szatmárnémeti polgármestere a napokban Medgyesre látogat, ahol megtekinti az ott jól működő szelektív hulladékgyűjtő rendszer működését.

Pándi Annamária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!