ERDON Helyi hírek

2010.07.05. 13:49

Református Presbiteri Konferencia Hegyközújlakon

<p>A hegyközi református egyházközségek – Hegyközújlak, Síter, Hegyközszáldobágy, Hegyközpályi, Hegyközcsatár – presbiterei a XVI. konferenciájukra gyűltek össze szombaton Hegyközújlakon.</p>

Majd húsz éve, hogy rendszeresen alkalmam van részt venni azokon az egyházi vagy népfőiskolai rendezvényeken melynek a Hegyközújlaki Református Egyházközség ad otthont. Mindig felemelő érzést jelent számomra, ha ott lehetek, a hegyköziek, a hegyközújlakiak rendezvényein. Így volt ez szombaton is, amikor a gyönyörűen felújított hegyközújlaki református templomban részt vehettem a XVI. Hegyközi Presbiteri Konferencián. Egy olyan találkozón voltam jelen, ahol az egyházi szertartás mellett két nagyon is komoly témát magában foglaló értekezést hallgathattunk meg, két református lelkipásztor, dr. Zabán Bálint és Orbán Zoltán részéről. Az előbbi a Jehova és a szervezet, valamint Jim Sanders és a gyógyítás. Válasszam-e egyiket is? címmel beharangozott értekezését adta elő, nagy tudással, nagy alapossággal. Orbán Zoltán helyi lelkipásztor egy mindannyiunk számára gyászos eseményről, a trianoni békediktátumról tartott nyugodtan kijelenthetjük: szenzációs előadást. Ami ritkán fordul elő református templomban, Orbán tiszteletes előadása után felcsendült a vastaps.
Kulturális esemény
Az egyházi esemény keretében két kiemelkedő kulturális esemény is helyet kapott. Először – az igehirdetés közben – a Nagyvárad-rogériuszi Énekkar szolgált, Kozma Gyula karnagy vezényletével, hat kórusszámot adtak elő a váradiak. Vasárnap délután, amikor e cikket írtam, belepillantottam jegyzetfüzetembe: a rogériusziakról előadásuk végén azt jegyeztem be: fantasztikusak voltak. A másik felemelkedő, méltóságteljes esemény a Kiss Törék Ildikó és Varga Vilmos színész házaspár, a Kiss Stúdió Színház művészeinek Trianon 90 című irodalmi összeállítása volt.
Természetesen az egyházi esemény istentisztelettel vette kezdetét. Igét hirdetett Orbán Zoltán helybeli parókus lelkész, aki prédikációjának alapgondolatául János Evangéliuma, 5. fejezete, 1-től 9-ig tartó verseit választotta: „Ezek után ünnepük volt a zsidóknak, és felment Jézus Jeruzsálembe. Jeruzsálembe a Juh kapunál van egy medence, melyet héberül Betesdénak neveznek (...)”, szól többek között Isten igéje. A lelkipásztor prédikációjában kitért a presbiterek szerepére, de a református egyház általános gondjairól is szólt. Az eseményen részt vett és nagy tisztelettel üdvözölte a jelenlévőket Szilágyi Péter, a Bihari Református Egyházmegye főgondnoka, a Presbiteri Szövetség alelnöke, aki többek között arról is beszélt, hogy a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben milyen nagy szerep vár a presbiterekre.
Szükség van tájékoztatásra
A szeretetvendégséget követően, amelyet az újonnan átalakított szociális központban tartottak, a hegyköz református egyházaiból érkezett lelkipásztorok és presbiterek átvonultak a templomba, ahol folytatták a program szerinti értekezleteket. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy nagy szükség van a régióban élő református közösségek egymás közti folyamatos tájékoztatására, mivel a jelen pillanatban ez még nem működik jól, ennek érdekében elhatározták, hogy ezentúl minden hónapban a lelkipásztorok, főgondnokok, gondnokok összejönnek, és tájékoztatják egymást az egyházközségeikben történt eseményekről. Nagy szükségét érzik a presbiterképzésnek is, éppen ezért a havi összejöveteleken a lelkészek és gondnokok egy jól beütemezett műsortervét készítik elő, hogy a késő ősz folyamán elkezdődhessenek a továbbképzések.
Hegyközcsatár főgondnoka, Mészáros Károly bejelentette, hogy a következő Hegyközi Presbiteri Konferencia 2011-ben az ő egyházközségük szervezésében és rendezésében fog megtörténni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!