ERDON Helyi hírek

2010.07.02. 09:29

Puskaporos hangulatú meghallgatás

<p>Szatmár megye - A szatmárhegyi ingázók csoportja csütörtökön a prefektúrán tiltakozott az ellen, hogy a Bratuscha Kft. tulajdonosa július elsejétől 35 százalékkal megemelte a bérletek árát.</p>

A mintegy 25 tagú felháborodott szatmárhegyi lakost Szűcs Szabolcs alpolgármester kísérte el a prefektusi hivatalba, ahol elmondták, közülük többen nem értek be csütörtökön a munkahelyükre, mert a szállíttató cég képviselői nem voltak hajlandóak a régi áron fuvarozni őket. A havi bérletek ára július elsejéig 110 lej volt, melyet tegnap 150 lejre emeltek. A prefektusi hivatalban megjelent szatmárhegyi lakosok azzal vádolják a cégvezetőt, Codaţ Vasilét, hogy minden áron meg akar gazdagodni, és az általuk kifizetett szolgáltatásért cserébe nem azt a szolgáltatást kapják, amit a versenytárgyalás során leszögeztek. Codaţ erre reagálva elmondta, hogy csütörtök reggel a felháborodott utasok, akik nem voltak hajlandóak kifizetni az emelt áru jegyet vagy bérletet, elfoglalták a buszt, emiatt rendőrségi segítséget kért és leszállíttatta az utasokat a járműről. Mindazokat, akik kifizették a jegyeket egy másik autóbusszal szállították be a megyeközpontba.
A cégvezető állítja, kénytelen ilyen mértékű emelést bevezetni, hiszen az üzemanyagárának és a hozzáadottérték-adónak az emelkedése miatt nem tudja a korábbi árakat tartani. A lakosok számításai szerint ezek a pluszkiadások 15-20 százalékos árelemkedést kellene eredményezzenek, nem 35 százalékosat. A lakosok azzal is megvádolták a vállalatot, hogy július elsejére nem adott ki jegyeket, csupán lepecsételt papírdarabokat, melyeket ők nem tartanak törvényesnek. A tegnapi vita során Codaţ Vasile 10 lejt engedett a havi bérlet általuk kiszámolt árából, így 140 lejben maradtak, de azt mondta, ettől olcsóbban nem tudja megoldani a szállítmányozást az adott útszakaszon, mert az már ráfizetéses lenne. A lakosok a heves vitákkal és szócsatákkal tarkított meghallgatás során azt kérték, hogy vegyék vissza a Bratuscha Kft.-től az engedélyt, és adják oda egy másik szállítótársaságnak.
Vizsgálódni fognak
Pataki Csaba alprefektus és Cosmin Dorle tanácsadó azt kérte a felháborodott szatmárhegyi lakosoktól, hogy írott formában adjanak hangot panaszuknak, melyet aztán továbbítanak a pénzügyőrségnek, a versenyhivatalnak és a Román Közúti Hatóságnak (ARR). A két elöljáró azt tanácsolta Codaţ Vasilénak, hogy készítsen egy átfogó beszámolót az áremelkedés alátámasztására, kihangsúlyozva neki is, hogy a versenyhivatalt értesítik a kialakult helyzetről, hiszen a cég az említett útszakaszon monopolhelyzetben van. A céget figyelmeztették, amennyiben szabálytalanságot észlelnek az ellenőrzések során, felbonthatják a szerződést.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!