ERDON Helyi hírek

2010.07.15. 11:59

Nekilátnak a síncserének

<p>Nagyvárad - Július 24-én, jövő szombaton reggel leállítják a villamosközlekedést a Nagyvásár tér- vasútállomás- Olaszi park útvonalon. Kicserélik ugyanis a síneket a Cele Trei Crişuri utcai körforgalomnál.</p>

A 7,7 millió lej értékű beruházás kivitelezői a Drumuri Bihor és a Rivara Cons cégek, a Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) pedig azt igéri: szeptember 15-ig végeznek a munkálatokkal. Csütörtöki sajtótájékoztatóján Csuzi István vezérigazgató arra hívta fel a figyelmet: már több mint 100 évvel ezelőtt is voltak villamossínek a környéken, legutóbb az 1970-es években újították fel ezeket. A régi váradiak talán még emlékeznek rá, hogy akkoriban errefelé működött a buszpályaudvar is.

A közeli hídat 1994-95-ben korszerűsítették, azonban ennek ellenére a Nagyváradi Egyetem által készített tanulmány arra világított rá, hogy a zajszennyezés és a rezgésszám jóval meghaladja a megengedett szintet, a 76 decibeles határértéket túllépve számos esetben eléri a 90 decibelt is. A befektetés közlekedésbiztonsági szempontból is elengedhetlen, az utóbbi hónapokban több villamos is kisiklott a váltók rossz műszaki állapota miatt.

Ezzel párhuzamosan, különböző szakaszokban az Olaszi park és az Emanuel templom melletti villamosváltókat is automatizálják. Ugyanakkor a jelzett időszakban villamospótló buszok fognak közlekedni a Nagyvásár tér- Körös Áruház- vasútállomás- Olaszi park útvonalon.

Villamospotló buszok

Érdemes tudni, hogy a TRV 3 jelzésű járművek nem a villamosváró szigeteknél fognak megállni, hanem az ezek közelébe eső járdáknál, illetve, ahol léteznek, a buszmegállókban. Csúcsidőben 7 percenként, azon kivül pedig, valamint hétvégenként negyedóránként indulnak. A 2-es villamos útvonala nem módosul, viszont az 1-es és 3-as villamosok egységesen a várad-rogériuszi CFR-híd- Olaszi park- Decebal sugárút- Városháza utca- Szent László tér- nagypiac- Cantemir- Várad-Szőlős útvonalon közlekednek, oda-vissza. Csúcsidőben a Várad-Szőlős- Emanuel templom szakaszon 3,5 percenként, az Emanuel templom- CFR-híd részen pedig 4,5 percenként lehet számítani az érkezésükre. Szombat-vasárnap ez a várakozási idő négy, illetve öt percre módosul. Fontos az utazóközönség szempontjából, hogy a villamosjegyek a pótjárműveken is érvényesek (és fordítva), de csak 60 percen belül. Ha tehát valaki elindul Várad-Szőlősről egy villamossal és a Nagyvásár téren busszal folytatja az útját, nem kell újból lyukasszon, de csak akkor, ha mindez egy órán belül történik.

Közlekedési rend

A síncserével párhuzamosan változik a közlekedési rend is a Cele Trei Crişuri utcában. A munkálatoknak a Traian parkból kivezető rész és a Strand sétány találkozásánál kezdenek neki, melyet lezárnak, az egyik kivezető pánttal együtt és a hídon csupán egy-egy sávban lehet majd közlekedni, mindkét irányba. Ez körülbelül három hetet vesz igénybe. A második szakaszban (melyet még engedélyeztetni kell) az Averescu sugárút egyik kivezető részét zárják le félig, úgy, hogy ki lehessen jutni az Independenţei térre, amivel párhuzamosan elkészül a nagypiac felé vezető út is. A harmadik, végső szakaszban pedig a szigeteket alakítják ki, mely a közúti forgalmat nem befolyásolja, csak a villamosközlekedést. Olyan speciális jelzőlámpákat is felszerelnek, melyek garantálják, hogy az ezentúl szinte átlósan elhelyezked korszerű síneken (melyeket télen automatikusan megtisztítják a hótól) haladó villamosok biztonságosan tudjanak menni. A hídon levő zebrát ugyanakkor "elköltöztetik" az átkelő másik végére, a Strand-sétányhoz.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!