ERDON Helyi hírek

2010.07.25. 16:17

Ma is van „lármáznivaló” - falunap Szalacson

<p>Bihar megye - A hagyomány szerint a falu Ottomány felőli bejáratánál lévő lármafánál kezdődtek meg szombat délután a XIV. Szalacsi Községi Napok. A „kiáltó jel” felhívása ma is aktuális, csakúgy mint állítása idején.</p>

Szalacsról két kisbusszal, illetve gépkocsikkal érkeztek az érdeklődők a falunapi megnyitóra, a település határában lévő lármafához, melynek feladata, hogy „lármázásával” a népesség fogyására figyelmeztessen. Ugyanerre hívja fel a figyelmet az előtte lévő Dózsa kútnak nevezett forrásánál (melynek vize éppen nem is csordogált) a kőbe vésett Kossuth idézet: „Eltiport nemzet újjászülethet, de öngyilkos nemzetre nincs feltámadás.” Ma is van ok a lármázásra, hiszen többet temetünk, mint keresztelünk, a közerkölcsre pedig jellemző, hogy az is betakarít, aki nem is vet, mondta Duma Ferenc plébános, azt tanácsolva, hogy ne váljunk közömbösekké ügyeink iránt.
 
Van remény
 
Gondolatát mintegy folytatta Botos András tiszteletes, megállapítva, hogy régebben a lármafa előtt is sokkal többen álltak meg a falunapokkor. Aki bízik, annak van reménye a változásra, amiért minden nap tenni kell valamit a siránkozás helyett, vélte Szabó Ödön. Az RMDSZ megyei ügyvezetője szerint a kedvező változás a családokon múlik, azon, hogy milyen gyerekeket nevelünk, milyen tudást adunk át, milyen példát mutatunk. A „külső helyszínen” Nagy Alexandra szavalattal, a református kórus a Szózat éneklésével közreműködött, fiatalok pedig kaláccsal, pálinkával kínálták a résztvevőket.

A horgászok kezdtek
 
A falunap tulajdonképpen már pénteken hajnalban megkezdődött, igaz, még viszonylag kevesek számára, hiszen a horgászversenyt tartották akkor. A legtöbb halat (163 darabot) Albert Ákos akasztotta, a legnagyobb pedig (25 dkg) Kisded Leánder horgára akadt. Szombat délelőtt a diákoknak tartott kispályás focibajnokságot a Vörös Ördögök nyerték, megelőzve a Bad Boys, a Tigrisek, a Tálentumok és az Oroszlánok csapatait. Gólkirály Lukács Zsombor lett 7 góllal, legjobb játékos Dandé Dévid, legjobb kapus Körösi Adrián. Délután, a lármafánál tartott megemlékezés után a résztvevők megálltak egy ima, és néhány ének erejéig az ugyancsak a falu határában lévő feszületnél, majd a központbeli világháborús emlékműnél gyűltek össze – már többen.

Koszorúzás az emlékműnél

Elsőként Porsztner Sarolta polgármester beszélt egyebek mellett arról is, hogy a nehéz gazdasági helyzet ellenére a falunap megrenedzése mellett döntöttek, de a lehető legkisebb anyagi ráfordítással. A nemzetnek minden nehéz helyzetben sikerült talpra állni, ez most sem lesz másként, bizakodott Derzsi Ákos parlamenti képviselő, aki után újra Duma Ferenc plébános és Botos András tiszteletes szólt. Csütörtöki Tamara és Kléh Zsófia diákok, illetve Rencsik Ferenc helyi MPP–elnök szavalatai következtek, utóbbi Kós Károly Kiáltó szó című művéből is felolvasott. Közreműködött az Örökzöld Asszonykórus, majd sor került a koszorúzásra. A központból a helyi, az ottományi és a nagyváradi Sunshine menettánccsoport vezette a közönséget az iskola udvarára, ahol – a kézilabda pályán – mutatták be műsorukat. Közben megpezsdült az élet a sörsátrak alatt, a gumivárban gyerekek ugráltak, az erős legények pedig kitartóan ütlegelték a pofoz(hat)ó gépet.

Gyerekek a színpadon

A színpadon elsőként a kisebb–nagyobb iskolások változatos műsorát láthattuk. Volt tánc több stílusban, tornabemutató, felléptek a Bertalan Attila és Hajnalka vezetésével március óta együtt zenélő furulyások, gitárosok és citerások. A közönségtől közösen búcsúzott a színpadot megtöltő gyereksereg a nemrég véget ért labdarúgó világbajnokság himnuszává vált zeneszám dallamaira. A nagyváradi, de helyben tornatanárnő Szabó Timea „elhozta” megyeközponti, már említett Sunshine menettánccsoportját, mely bekapcsolódott a programba. A meghívott előadók sorát az MM Pódium nyitotta, mely Váradi kabaré című zenés műsorát mutatta be mintegy egy órában. Szombat este egy újabb fehér folt tűnt el arról a térképről, ami a tudósító ismereteit illeti a mulatós műsorok körében: megismerkedhetett bizonyos Postás Józsi repertoárjával.

A balatontapolcai postás

Talán a pénzes postást sem várták jobban Szalacson, mint ezt a Józsit, hiszen a felkonferálásból kitűnt, közkívánatra hívták meg. Az előadó aztán elmondta két mulatás között, hogy ő valóban gyakorolja a szakmát Balatontapolcán, a segélyek, levelek és nyugdíjak kézbesítése közben pedig saját szerzemények írására ihletődik. Ezekből azonmód be is mutatott néhányat, de hozta a kötelezőt is a Táncolj cigánylány, vagy az Aranyeső című közpréda–slágerekkel. Utolsóként Zilahi Andrea következett, akit lánykori nevén (Kuzmányi) már sokan felismertek, hiszen Szalacsról került Nagyváradra. Az idei Megasztár vetélekdő selejtezőjén is részt vett hölgy könnyűzenei slágereket énekelt, és nagy sikert aratott, amikor 12 éves öccse, illetve négy éves fia tánckarként társult hozzá. A szombati program diszkóval zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!