ERDON Helyi hírek

2010.07.19. 18:09

Ki lesz Egri alpolgármestere?

<p>Vasárnap az 1485 szavazóból 466 járult az urnák elé: 338 Egriben, Gombáspusztán 63, Újegriben 65. Az MPP–nek öt, az RMDSZ–nek három, a PNL–nek kettő, a PSD–nek egy tanácsosa van.</p>

Problémamentesen zajlott vasárnap az időközi választás Egri községben. A tanácsosi mandátumok megszerzéséért küzdő pártok nem szerveztek nagyobb kampányokat, az eddigi években történt választások tapasztalatai alapján biztosak voltak abban, hogy az egri választók nem a pártokra, hanem a pártlistákon feltüntetett személyekre szavaznak: rokonok, szomszédok, baráti körök állnak ki egy–egy jelölt mellett. A szavazatok összeszámlálása után kiderült, az MPP 194 szavazattal megnyerte az időközi választást, és összesen 5 döntéshozót küldhet a tanácsosi testületbe. Az RMDSZ 138 vokssal 3 tanácsosi helyet, a PNL 2, a PSD 1 tanácsosi helyet szerzett. A PD-L 7 szavazatot kapott.

Egyezkedések

Szabó Elek polgármester abban reménykedett, hogy az eddigi liberális Donca Ioant tudja megtartani alpolgármesternek, mivel annak már megvannak a tapasztalatai. Ez az eredmények alapján lehetetlen, mert az RMDSZ és a PNL csak öt tanácsossal rendelkezik, tehát nem tudnak többséget alkotni. Az első egyeztetések során elképzelhetőnek tartják, hogy magukhoz csalogatják a PSD–s tanácsost, aki hajlik is a csábításra, de csak azzal a feltétellel, ha ő lesz az alpolgármester. Ám az MPP a győzelem után úgy döntött, hogy Dolhai Endrét jelöli alpolgármester–jelöltnek, de szükségük van vagy a PSD vagy a PNL támogatására. Jáger Beátának itt is lenne esélye, ha Dolhai lemondana a javára, de esélye lehetne a liberális Doncának is. Ezek után Dolhain és párttársain múlik, hogy akarják–e a többséget a tanácsban vagy sem.


Az új tanácsosok


Márton Miklós, Dolhai Endre, Márton Botond, Móra Botond és Tepfenhárt János (Magyar Polgári Párt); Karikás Attila, Kósa Zoltán és Daróczi István (Romániai Magyar Demokrata Szövetség); Donca Ioan és Nita Nicolae (Nemzeti Liberális Párt); Jáger Beáta (Szociáldemokrata Párt).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!