ERDON Helyi hírek

2010.07.14. 19:02

Jól gazdálkodtak az önkormányzatok

<p>Syatmár megye - A megyében működő helyi önkormányzatoktól, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalból és a megyei tanács szakapparátusából nem kell egyetlen személyt sem elbocsátani az átszervezések miatt.</p>

A 2010-ben kiadott 63-as számú sürgősségi kormányrendelet értelmében szabályozni kell a helyi közigazgatásban alkalmazott személyek számát. Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere és Csehi Árpád, a megyei tanács elnöke tegnap sajtótájékoztató keretében az intézkedés hátrányairól beszélt. A legnagyobb probléma a személyzeti kérdés körül alakult ki, de Szatmár megye és Szatmárnémeti szerencsés helyzetben van, hiszen nem kell egyetlen személyt sem elküldeni a rendszerből. A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalban jelenleg 208 alkalmazott van az organigrammában meghatározott 268 helyett, így nem kell elbocsátani egyetlen munkatársat sem, mondta a polgármester. A megyében működő helyi önkormányzatok is jól gazdálkodtak eddig, hiszen minden polgármesteri hivatalban marad az alkalmazottak jelenlegi száma, mivel a sürgősségi kormányrendelet által meghatározott kereten belül van mindegyik. Egyetlen gond Ráksa és Avasújváros polgármesteri hivatalainak személyzete körül merült fel. Mivel Ráksa különvált Avasújvárostól, két külön község alakult, így Avasújvárosban leépítésre kell számítani, míg Ráksán új személyzetet kell alkalmazni.

A 2010-ben kiadott 63-as számú sürgősségi kormányrendelet értelmében a helyi közigazgatásban alkalmazott személyek számát szabályozni kell, ám ez a sürgősségi rendelet nem tesz különbséget a helyi önkormányzatok között, mindegyiket egy kalap alá veszi. Ilyés Gyula a sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy szükséges lett volna különbséget tenni az önkormányzatok között, hiszen vannak amelyek kulturális intézményeket (színház, filharmónia) tartanak fenn, vagy ahol magasabb szintű szociális szolgáltatást nyújtanak. Az is megmagyarázhatatlan, hogy miért kell mindezen intézkedéseket 40 napon belül megvalósítani. Ilyés véleménye szerint az állami költségvetés kiadásai nem csökkenek a mostani átszervezésekkel, mivel a közalkalmazottakra vonatkozó törvényt nem módosították, így őket nem lehet elbocsátani egyik napról a másikra, így előreláthatólag mindazok, akik most a leépítések miatt kikerülnek a rendszerből, beperelik az államot, és még egy-két év múlva is fizetést kapnak, akár visszamenőleg is.

Szatmár megyében a kulturális intézmények alkalmazottai körül alakult ki kisebb probléma, mivel a Szatmár Megyei Tanács maximum 437 személyt alkalmazhat, ám ott jelen pillanatban 554 személy van alkalmazásban (a kulturális intézmények alkalmazottaival együtt). A felmerült probléma megoldására Ilyés Gyula polgármester és Csehi Árpád tanácselnök megegyezett abban, hogy a filharmónia és a Szatmárnémeti Északi Színház átkerül a megyei tanácstól a Szatmárnémeti Helyi Tanács hatáskörébe. Csehi elmondta, hogy az intézmények finanszírozásához szükséges pénzalapot a megyei tanács biztosítja, ugyanis elkülönítette éves költségvetéséből az ehhez szükséges összeget. A kulturális intézmények működtetésére együttműködési szerződést ír alá a megye és a város, így az elkövetkező években sem okoz majd gondot ezen intézmények finanszírozása. Csehi elmondta, hogy a kormányrendeletben ki kellett volna térjenek a régiók speciális szükségleteire, és ahol többnyelvű kulturális intézmények működnek, legalább öt százalékkal több állást kellett volna meghatározzanak.

Gondot okoz a helyi önkormányzatoknak

Ez a sürgősségi kormányrendelet nagy gondot okoz a helyi önkormányzatoknak, mutatott rá Csehi. Tasnádon például az önkormányzat biztosítja a strand és az egész kistérség köztisztasági rendszerének működését, így az alkalmazottak száma meghaladja a törvény által meghatározott létszámot. Fejtörést okoz a mezőpetri önkormányzatnak a helyi idősek otthona, mely a hivatal egyik alosztályaként üzemel. A kormányrendelet nem veszi figyelembe az ilyen helyi sajátosságokat. Szintén Szatmárnémetiben okoz gondot, hogy a mostani átszervezéssel veszélybe kerül a lakosságnyilvántartó hivatal működése, ahol jelenleg 24 személyt alkalmaznak, ám az új számítások szerint csupán 17-re nyílik lehetőség, említette Ilyés, hozzátéve, hogy nem bocsátanak el senkit, de így nem biztos, hogy minden eddigi szolgáltatást el tudnak látni a következő időszakban is. Ilyés szerint a helyi költségvetést módosító sürgősségi kormányrendelet első ránézésre jó dolgokat tartalmaz, de sok olyan dologba mászik bele, mely a helyi tanácsok autonómiáját korlátozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!