ERDON Helyi hírek

2010.07.01. 08:09

Hatékonyabbá válhat a tasnádi kórház működése

<p>Szatmár megye - Tasnád város önkormányzatának június 30-án délelőtt megtartott ülésén a tanácsosok egyöntetűen úgy határoztak, hogy a Szatmár Megyei Tanácstól átveszik a kórház tulajdonjogát és menedzsmentjét.</p>

Tasnádon a szerdai tanácsülésen döntöttek a városi kórház további sorsáról. Mint ismeretes, egy nemrég megszületett kormányhatározat rendelkezik arról, hogy az ország valamennyi kórháza minél hamarabb kerüljön át a helyi önkormányzatok tulajdonába. E kormányrendeletet figyelembe véve Tasnád város önkormányzata egyhangúlag úgy határozott, hogy átveszi a kórház tulajdonjogát és ezzel együtt annak menedzsmentjét is. Véron András polgármester előterjesztésében hangsúlyozta, sokkal hatékonyabb lehet a városi kórház működése, hogyha olyan helyi szakemberek irányítása alatt áll, akik jól ismerik az adott viszonyokat. Dr. Ghiţiu Anton, a kórház orvosigazgatója, aki egyben önkormányzati képviselő is, hozzászólásában elmondta, figyelembe kell venni azt a tényt is, miszerint a betegellátó intézmény nemcsak a tasnádiaké kell legyen, hiszen a kórház egy régiót lát el Hadadtól Szilágypérig. Továbbá azt is hangsúlyozta, hogy egy olyan stratégiát kell megalkotni, amely Tasnádra vonzza a legkiválóbb szakorvosokat, az ottaniakat pedig maradásra készteti. A hozzászólások és kiegészítő megjegyzések után az önkormányzat tanácsosai – ellenszavazat és tartózkodás nélkül – meghozták azt a határozatot, amelynek értelmében a kórház tulajdonjoga és menedzsmentje a helyi tanács kezébe kerül. A szavazást követően Véron András polgármester szerkesztőségünknek úgy fogalmazott, hogy rövidesen teljes szerkezetátalakításon fog átesni a kórház, egy jobb és hatékonyabb menedzsment megalkotásával és gyakorlatba ültetésével. Mint megtudtuk, az utóbbi hónapokban a kórház több mint 70 000 lejes adósságállománya 44 000 lejre zsugorodott, amely a polgármester szerint rövid időn belül egy jó gazdaságpolitikai rendszer elindításával megszüntethető.
 
Elég a helyi rendszám
 
A tanácsülésen terítékre került azoknak a gépjárműveknek a problémája is, amelyek csupán a város közigazgatási területén vagy az ehhez tartozó mezőgazdasági területeken közlekednek, és amelyek nincsenek beírva a közúti forgalomba. Ezeknek tulajdonosait korábban azzal riogatták, hogy megbüntetik őket, ha nem lesz rajtuk Szatmár megyei rendszám. A városi tanács ezért szerdán úgy határozott, hogy a szóban forgó gépjárművek esetében továbbra sem szükséges a közúti forgalomba írás, elegendő a helyi rendszám is, amelyet a polgármesteri hivatal bocsát ki.
 
Le kell dolgozniuk
 
Tasnádon egyre több azoknak a személyeknek a száma, akik a hatóságok által megszabott büntetéseket nem fizetik be a város kasszájába. Ezért az önkormányzat mindazokat a személyeket, akik egy évnél régebbi büntetéseiket még mindig nem fizették ki, a városi bíróságra adják. Így később, a bírói testület fog meghozni egy olyan végzést, amely arra kötelezi a megbüntetett embereket, hogy a bírság teljes összegét közmunka által egyenlítsék ki. „Most már nem csak a város tisztán tartásában fognak segédkezni ezek a személyek, hanem a kertészetben vagy a termálstrandon is, mert ezek is az önkormányzat tulajdonát képezik” - fejtette ki a tanácsülés után Véron András polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!