ERDON Helyi hírek

2010.07.15. 11:51

Földesen aratott az Ezüstperje

<p>Bihar megye - A napokban rendezték meg Földesen (Hajdú–Bihar megye) a III. Arató Fesztivált, melyen először volt jelen az érsemjéni Ezüstperje néptáncsoport. Az aratóversenyen is részt vettek.</p>

Aföldesi Karácsony Sándor Általános Művelődési Központ és a Balásházy János Kertbarát Kör által megszervezett III. Arató Fesztiválon a kulturális programok előtt aratóversenyre is sor került, köszöntve ezzel az idei aratás kezdetét. A helyi lelkipásztor áldásával, aratódalokat énekelve vonultak a fesztivál versenyzői és az érdeklődők a Puszta–dűlői búzatáblához, köztük az érsemjéni Ezüstperje néptánccsoport tagjai is, akik első alkalommal vettek részt a fesztiválon. A paraszti világ máig legszebb nyári munkájában háromfős arató brigádok vetélkedtek. Az érsemjéni csapatot ifj.Szabó Imre, Gazsi Csaba és Kereszturi Mária, a néptánccsoport „veterán” tagjai képviselték. Az aranyló őszi búzát a kaszásvágta rendre, majd a marokszedőfakampóval és sarlóval szedte fel a gabonaszálakat, melyeket az előre kiterített szalmakötelekre fektetett a kévekötő, végül az elkészült kévéket keresztbe rakta.
 
A tánc jobban ment
 
Ha táncolni kellett volna a búzamező közepén, biztosan nagyobb sikerélménye lett volna a benevezett táncosoknak, mert sajnos helyezést nem értek el, de azért a dícséret nekik is kijutott. Gyakorlatilag nem volt idő felkészülni a versenyre, az „elméleti” képzés, melyet a 84 éves Csiri Irma néni nagy lelkesedéssel tartott nekik elutazásuk előtt, sajnos kevés volt a helyezéshez. A délután folyamán a gyógyfürdőzés mellett népi kismesterek bemutatója és kirakodó vásár, táncos, zenés műsorok várták a fesztiválra látogatókat. Műsort adott a székelyhídi Férfikórus is, és itt már Érsemjén „aratta” a babérokat, hiszen az Ezüstperje tánckoreográfiáinak sikerét nagy tapssal jutalmazta a közönség.
 
Sütő Judit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!