ERDON Helyi hírek

2010.07.12. 14:13

Energiatakarékos víztisztítási eljárás

<p>Nagyvárad - Nemcsak a város szennyvizét tisztítja, de biogázt is termel a nagyváradi víztisztító állomás.</p>

Nagyváradon 1910 óta üzemel víztisztító állomás. Ez önmagában véve is érdekes adat, ha azonban hozzátesszük azt, hogy a fővárosban, Bukarestben csak most építenek ilyen létesítményt, akkor könnyebben érzékelhetővé válik a víztisztító állomás jelentősége. Ovidiu Gavra a Nagyváradi Vízművek igazgatója arról tájékoztatta hétfőn a sajtót, hogy a váradi létesítményt gyakorlatilag teljesen felújították. Az ISPA program keretében megvalósított beruházás összértéke 12 millió euró volt, ennek a pénznek mintegy a fele vissza nem térítendő támogatás volt, hatmillió eurót pedig a Vízmű biztosított az Európai Újjáépítáési és Fejlesztési Banktól (BERD) felvett kölcsönből. A felújítási munkálatokat 2009 novemberében fejezték be. A garanciaidőszak 2010 végén jár le.

 
Körút
 
Az általános tájékoztató után Vízművek igazgatója körútra hívta a sajtó munkatrásait a víztisztító állomáshoz, ahol már várta a őket Gheorghe Popa a vállalt műszaki igazgatója és Robert Judea a víztisztító állomás vezetője, hogy bemutassák nekünk a teljes víztisztítási mechanizmust. A körutat a szennyvíztölcsérnél kezdtük. A kellemetlen illatok terjengése közepette Robert Judea elmondta, hogy itt folyik be az állomásra a város összes szennyvize. A tölcsér kapacitása 2200 liter/másodperc, de jelenleg 1100 liter/másodperc szennylé érkezik a víztisztító állomásra. Az eljárás első szakasza a mechanikus tisztítás. Összesen hat rácson szűrik át a vízet, melynek során mindenféle idegen anyagot - flakonokat, textilt, autógumit, stb - elválasztanak a víztől, de még a gyufa nagyságú anyagokat is kiszűrik. A megszűrt vizet a zsír- és homokelválasztóba vezetik át, mely rendszerek megállás nélkül működiknek. A leválasztott homokot megmossák, konténerekbe teszik, majd a szemételepre szállítják, míg a leválasztott zsírt szintén összegyűjtik, azt azonban Szentandráson elégettetik, mert veszélyes hulladéknak számít. Robert Judea elárulta, hogy a víztisztító állomáson évente 800 kilogramm vegyi szennyeződést szűrnek le, ami nagyon kevésnek számít. Innen eltávolodva, az erős illatok is távolodtak tőlünk, és elérkeztünk a fő ülepítőkhöz, ahol az iszapot nyerik ki a jórészt már megtisztított vízből. A nagy kiterjedésű, kör alakú ülepítőkben lassan kavarják a vizet. Az ülepítőkben a nagyobb súlyú részek lesüllyednek a víz aljára, a kavasrással pedig az ülepítő közepére kerül az iszap, amelyet ki tudjnak vonni, a teljesen mehtisztított víz pedig az ülepítőkből visszafolyik a Sebes-Körösbe.
 
Modern létesímény
 
A kinyert iszapot medencékben tárolják, és következhet a biológiai tisztítás, melyet baktériumokkal végeznek. A parányi organizmusok oxigénigényét biztosítandó, az iszapot vízzel keverik, és e keveréket a mellékülepítőkbe juttatják, ahol ismét elválasztják egymástól a két anyagot. A vízet ismét a Sebes-Körösbe vezetik, az iszap pedig a levegősítő medencékbe kerül. A folyamat végső állomása az iszapsűrítés és iszaperjesztés, melynek nyomán biogáz keletkezik. Az így megtermelt 350 kw/óra mennyiségű energia a víztisztító állomás energiaszükségletének a felét fedezi. A tulajdonképpen műtrágyának tekinthető passzív iszapot a víztisztító állomás melletti területen terítik szét. A látogatás utolsó helyszíne a laboratórium és a vezérlőközpont volt. Végezetül megtudtuk, hogy a folyamtos modernizálásnak köszönhetően az állomáson jelenleg mintegy negyvenen dolgoznak, míg évekkel ezelőtt még körülbelül száz emberre volt szükség az állomás üzemeltetéséhez.
 
Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!