ERDON Helyi hírek

2010.07.12. 13:08

Ellenzi a cián alapú bányászatot

<p>Nagyvárad- Hétfő délelőtt nagyváradi EP-képviselői irodájában sajtótájékoztatót tartott Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke. Az egyik téma a ciántechnológiás alapú bányászat ügye volt.</p>

Tőkés László EP-alelnök hangsúlyozta: azért találta fontosnak felvetni a témát, mert aggasztó hírek érkeztek az Európai Bizottság és a román kormány részéről. Arra emlékeztetett: néhány héttel ezelőtt az Európai Parlamentben Áder János néppárti képviselővel közösen azt javasolta, hogy az EP indítványozzon egy olyan jogszabályt, mely betiltja a ciántechnológia használatát a bányászatban. A testület 488 igen és 48 nem szavazattal elfogadta a szóban forgó határozatot. Ennek tükrében érthetetlen számára Janez Potocnik európai környezetvédelmi biztos azon nyilatkozata, mely szerint a ciántechnológiai teljes betiltása nem indokolt, valamint Románia kormányának azon intézkedései, melyekkel kezdeményezi a verespataki bányára vonatkozó engedélykiadási eljárást.
 
Valljon színt
 
"Mint a határozat EP-beli kezdeményezőinek egyike, kérem a kormányt és a szakminisztereket, hogy tegyék egyértelművé: vállalják, hogy betartják az Európai Parlamentnek a ciánalapú technológia betiltására vonatkozó határozatát vagy támogatják a verespataki bánya megnyitását? Közvetlenül a tavalyi államelnök-választás után Markó Béla RMDSZ-elnök, mielőtt kinevezték volna a román kormány miniszterelnök-helyettesévé, azt nyilatkozta, hogy az RMDSZ álláspontja változatlan, továbbra is ellenzi a verespataki bánya megnyitását. Tekintettel arra, hogy az engedélyek kibocsátásáért felelős miniszterek közül ketten éppen RMDSZ-esek, határozottan követelem, hogy nyilatkozzanak: Markó Béla tavaly decemberi nyilatkozata magánvélemény volt vagy módosult az RMDSZ-nek a verespataki bányatervvel kapcsolatos álláspontja?", közölte a volt püspök. Hozzátette: meglátásában az RMDSZ aszisztál a csődős kormány politikájához, fontosabb számára az arany, mint a környezet, pedig még a gazdasági érdekek feltupírozása sem indokolhatja ezt az Európa-idegen magatartást.
 
Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!