ERDON Helyi hírek

2010.07.01. 12:15

„A kormány ragaszkodik a rossz megoldásokhoz”

<p>Mintegy ötven nyugdíjas jött el Mariana Câmpeanu volt munkaügyi miniszter Mi történik a nyugdíjainkkal, illetve a gyermekeink nyugdíjával? című mai előadására, a váradi Polgármesteri Hivatalba.</p>

A liberális párti politikus mellett az előadáson részt vett Florica Cherecheş váradi tanácsos, a szociális bizottság vezetője, Szarka Árpád, a nyugdíjpénztár volt megyei igazgatója, a megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetője, Cornel Popa liberális párti szenátor, valamint Daniel Negrean városi tanácsos.
Harcot nyertek
A miniszterasszony kifejtette: azzal, hogy megúszták a nyugdíjak 15%-os csökkentését, a nyugdíjasok „ sajnos csak harcot nyertek, nem háborút” - hiszen a nyugdíjpontok értéke be van fagyasztva, jövőre pedig egy olyan kiszámítási rendszer lép érvénybe, amely tovább mélyíti a szakadékot a nyugdíjasok és az alkalmazottak között. Azt is megemlítette: a TVA 5%-os növelése sokkal több mint 5%-os drágulást jelent, s ehhez még hozzáadódik az energia állami ártámogatásának szinte teljes megvonása, ami miatt a közköltségekért nagyon sokat kell majd fizetni a télen.
Előadása során többször is hangsúlyozta: a jelenlegi kormány legnagyobb hibája, hogy becsapja az embereket, elhiteti velük, hogy nagyrészt azért ürült ki a nyugdíjbiztosítási alap, mert 2007-ben, illetve 2008-ban a liberálisok jelentősen megemelték a nyugdíjakat. Valójában a nyugdíjbiztosításként kifizetett összegek bekerültek az államháztartásba és nem tudni, „milyen fekete lyukak nyelték el ezeket, illetve milyen politikai klientúrát támogattak belőlük”.
Elengedhetetlen volt
A politikus szerint viszont az akkori nyugdíjemelés elengedhetetlen volt, hiszen 1989-től 2007-ig jelentősen csökkent a nyugdíjasok vásárlóereje, ezenkívül a gazdaság akkori állása ezt lehetővé tette. Arra is felhívta a figyelmet a politikus: most is vannak olyan állami tulajdonban lévő nagyvállalatok, melyek nem fizetnek adót 20 éve - nem csoda, hogy „lyukak képződtek” az államháztartásban.
Megoldások pedig lennének, hangzott el, például a Nemzeti Liberális Párt által kidolgozott nyugdíjreform, amely szerint minden alkalmazott a saját számlájára fizetné be a nyugdíjbiztosítást és rendelkezhetne az általa befizetett összeggel. Egyúttal minden fiatal eldönthetné, hogy az állami biztosítási alap mellett egy magán nyugdíjalapba is befizet-e. „Ez a kormány viszont ádáz módon ragaszkodik a rossz megoldásokhoz” - mondta a miniszterasszony, pédaként hozva fel azt, hogy az átalányadó bevezetése óta nemhogy nőttek volna az állam bevételei, de jelentősen csökkentek, mivel több tízezer vállalkozás szűnt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!