ERDON Helyi hírek

2010.07.19. 18:11

A kormány spórol, az önkormányzat ráfizet

<p>Szatmár megye - A kormány szinte minden nap újabb és újabb megszorító intézkedésekkel sújtja az önkormányzatokat, hogy azok nehogy véletlenül zökkenőmentesen tudják végezni dolgaikat.</p>

Legutóbb azoknak a közszolgálati munkacsoportok megszüntetését rendelte el, akiknek a bére nagyobb részét a megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökség fizeti. Ez pluszkiadások kifizetésére készteti a polgármesteri hivatalokat, persze ha lesz miből fizetni, ugyanis a költségvetés huszonöt százalékkal történő megnyírbálása éppen elég ahhoz, hogy elkezdett munkálatokat fagyasszanak be, vagy tervezett munkálatokat el se tudjanak kezdeni az önkormányzatok.

Nem jelent megtakarítást


Incze Lajos, Halmi község polgármestere szerint ez az intézkedés a községfejlesztést nagyban akadályozza. A halmi hat tagú munkacsoport három–négy év alatt alakult ki úgy, hogy abba olyan szakemberek is kerültek, akik el tudják végezni a községben szükséges mindenféle munkálatokat, ami kétszer annyiba kerülne, ha azt egy céggel kellene kiviteleztetni. A polgármester azt is elmondta, hogy a munkacsoport egyébként magától is szétszéledne, ugyanis azok az emberek, ha egy céghez szerződnek, sokkal több jövedelemhez jutnak.
Báncsi János, Sárközújlak alpolgármestere is előnyösnek tartotta a munkacsoport működését. „A tervezett és a szükséges munkálatokat úgyis el kell végezni, állítja az alpolgármester. A különbség csak az, hogy dupla áron. A kormány ezen nem fog spórolni, mert amennyit megtakarít, azt odaadja majd munkanélküli segélyre."
Vincze Sándor, Pusztadaróc község alpolgármestere nem tart a csoport megszűnésétől. „Mi nem a munkaüggyel közösen hoztuk létre a munkacsoportot, hanem mi alkalmaztunk négy embert - mondja az alpolgármester. - Így aztán rájuk nem vonatkozik a karcsúsítás. Vannak olyan munkák - például egy csőrepedés -, amelyekkel nem lehet várni, míg egy céggel szerződést kötünk. Ilyen esetekben azonnal kell lépni."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!