ERDON Helyi hírek

2010.06.21. 15:04

Vivaldi est a Barátok templomában

<p>Bihar megye - A nagyváradi Barátok templomában vasárnap este Antonio Vivaldi emlékestet rendeztek. Az olasz mester négy versenyművét adták elő helyi muzsikusok.</p>

A vasárnap esti műsorban elhangzott Antonio Vivaldi (kb.1669 - 1741) olasz zeneszerző, a barokk zene egyik legnagyobb alkotójának, a velencei Ospedale de la Pieta hegedűtanárának és karmesterének négy concertoja. Bevezetésként elhangzott a d-moll Concerto (op. 3, nr.11, 1741 Amsterdam) a Lestro harmonico egyik darabja a Varadinum Vonósnégyes tolmácsolásában. Ezt követően a gordonkára írt a-moll versenymű csendült fel Bozsódi Beáta szólójával. A háromtételes mű muzsikáját a Varadnium Vonósnégyes kísérte. Különösen figyelemre méltó volt a második tétel szólama, melyben részt vett dr. Marcu Sikes Ágnes, akinek gordonkajátéka igen közvetlenül, érzelemébresztően szólt hozzánk. Az a-moll concertot (op. 3. nr. 8) Costin Éva és Oláh Boglárka előadásában élvezhettük. Kíséretként közreműködött Tokaji Ágnes, Oláh Gabriella, Muresan Cristina,  Thurzó Sándor József, Marcu Ágnes és Bozsódi Beáta. Végezetül a hegedűre írt B-dúr versenymű (op. 3 nr.10) hangzott el, amelyet Costin Éva mintázott meg. Közreműködtek Tokaji Ágnes, Oláh Boglárka, Oláh Gabriella, Muresan Cristina, Thurzó Sándor József, Marcu Ágnes és Bozsódi Beáta. Az előadók igen szép teljesítménnyel ajándékoztak meg. Felszínre hozták a Vivaldi zene romantikát előlegező, ragyogó és tüzes fantáziáját, ugyanakkor felidézték a merengő tájakat, a sziciliano-idillt, a színpompás természeti képeket, emberi álmokat. A versenyművek új formáját, concertáló stílusát egyaránt élvezetesen avatták élménnyé, akár Costin Éva, Oláh Boglárka és Bozsódi Beáta szép szólamvezetésére emlékezünk, akár a közreműködő Varadinum vonósnégyes kíséretére. Áhitatot teremtőmuzsikájuk megnyerte a hallgatóság tetszését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!