ERDON Helyi hírek

2010.06.16. 16:11

Rabszolgamunkára kötelezett szatmári lakosok

<p>Szatmár megye - Egy román-olasz emberkereskedelemmel foglalkozó bűnszövetkezetet lepleztek le a szervezettbűnözésre specializálódott rendőrök, akik 49 román állampolgárságú áldozatot azonosítottak.</p>

Egy román-olasz emberkereskedelemmel foglalkozó bűnszövetkezetet lepleztek le a szervezettbűnözésre specializálódott rendőrök, akik rabszolgamunkára köteleztek 49 román állampolgárt. Emil Şugac, a szatmárnémeti szervezettbűnözési osztály vezetője sajtótájékoztató keretében ismertette a nyomozás eddigi eredményeit. A Franco fedőnevet viselő akció több romániai belügyi szervezet és az olasz hatóságok együttműködésében zajlott. A bűnszövetkezetet S. Maria hozta létre Kolozs megyében, majd kiterjesztette tevékenységét Hargita, Maros, Szilágy és Szatmár megyékbe. S. Maria összekötötte tevékenységét az olasz Arturi klánnal, mely a calabriai „Ndraghetta maffia tagja. A román és az olasz bűnszövetkezetek A. Francesco (akit a nyomozati anyagban Franconak neveznek) által kapcsolódtak össze, aki S. Maria élettársa és az Arturi klán tagja volt. A bűnszövetkezeten belül mindenkinek jól meghatározott feladata volt, S. Maria (a nyomozati anyagban Mariananak nevezik) összehangolta és megszervezte a bűnszövetkezet tevékenységét, ugyanakkor biztosította az állandó személyzeti utánpótlást is. Ő felelt a szállításról, a szállásról, a munkáról (mezőgazdasági munkák és idős személyek gondozása), de az áldozatok által kifejtett tevékenységek ellenőrzése, illetve a keresetük összegyűjtése is az ő feladatai közé tartozott. S. Maria a szövetkezet tevékenységeiről pontos kimutatást vezetett és a munkára kivitt személyek megfélemlítésében is hatékony szerepet vállalt. A bűnszövetkezet romániai csoportosulásának tagja, a 38 éves K. Francisc (nyomozati anyagban Ferinek neveznek), akinek elsődleges feladata az áldozatokat keresése volt. A személyek szállításáról T. Mirel, L. Vasile és a szatmári illetőségű S. Vasile gondoskodtak. Az áldozatokat a férfiak lakóhelyükről vették fel, majd Calabriában átadták őket a bűnszövetkezet képviselőinek, akik elvették irataikat, megfélemlítették áldozataikat, és nem egy esetben fizikailag, illetve pszichikailag bántalmazták őket. A nyomozati anyagból kiderül, hogy Szatmár megyéből 7, Szilágy megyéből 20, Kolozs megyéből 15, Maros megyéből 5, Hargita megyéből 2 személy vált a bűnszövetkezet áldozataivá, akik összesen 140 000 eurónyi kártérítést követelnek. Az áldozatok 19 és 70 év közötti román állampolgárok, akik közép, illetve felsőfokú végzettséggel rendelkeztek. Az olaszországi sanyargatás egyes esetekben egy évet is tartott, míg az áldozatok el tudtak menekülni fogva tartóiktól. A nyomozati anyag a Szatmárnémeti Törvényszékre került, ahol folytatódik a nyomozás. Mindeközben S. Mariat az olasz hatóságok emberkereskedelem miatt 4 év és 4 hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélték, illetve 200 000 euró bírság kifizetésére kötelezték. S. Maria mellett S. Vasilet is börtönbüntetésre ítélte a Cosenza-i bíróság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!