ERDON Helyi hírek

2010.06.03. 17:23

Nyitott kapuk első alkalommal a Szatmár Megyei Tanács szervezésében

<p>Szatmár megye - A rendezvény célja, hogy a szatmári lakosok megismerjék a megyei tanács feladatköreit és tevékenységét, ugyanakkor bemutatják a megyei tanács által finanszírozott hivatalokat is.</p>

A Szatmár MegyeiTanács tegnap megnyitotta kapuit a látogatók előtt, akik ma még betekintést nyerhetnek a tanács munkájába, megismerhetik a megyei tanács feladatköreit és tevékenységét, az általa finanszírozott hivatalokat és azok tevékenységét. Minden intézmény, melyet a megyei tanács finanszíroz, egy standot állított fel a tanács előcsarnokában, ahol bemutatkozhatott a nagyérdemű előtt. Az érdeklődők többek között meglátogathatták a Szatmár Megyei Tanács művészeti galériáját, az elnök és az alelnökök irodájáit, a gyűléstermeket, a XV. emeleti erkélyt, ahol fényképeket is lehetett készíteni. A hivatalos megnyitón Adrian Stef, a megyei tanács alelnöke elmondta, a tanácsban egy teljes csapat dolgozik, emiatt gondolták úgy, hogy szükséges egy olyan nap, mely mindannyiuk munkájába betekintést enged. A megyei tanács tevékenységére a gyerekek és diákok részéről mutatkozott érdeklődés, az első látogatócsoport a Voinicelul óvodából érkezett, de a nap folyamán több mint hatvan gyerek látogatására számítottak a szervezők.

Fura épület

A hivatalos megnyitó során Pop Felician, a Népi Alkotásokat Támogató és Megőrző Központ vezetője röviden ismertette a Közigazgatási Palota történetét, melyet a kommunizmus idején építettek egy zsidó lakónegyed helyére. Az épüéletet – mely sokáig Románia legmagasabb épületének számított a majd 90 méteres magasságával – 1972-ben kezdték építeni, a munkálatok pedig 12 évet vettek igénybe. Az épületet Nicolae Porumbescu építészmérnök tervezte, az ő munkásságát Gyüre Ludovic segítette. Az épület építési költségei soha nem derültek ki, mivel sok „önkéntes (a gyárak munkásokat kellett hogy küldjenek az építkezésre) munkálkodott, évente körülbelül ezren vettek részt az építkezési munkálatokban. Pop elmondta, sehol a világon nincs ehhez fogható fura épület, mely az elmúlt korszak jelképe marad. Holnap a Szatmár Megyei Diáktanács tagjai találkoznak a megyei tanácsosokkal és a tanácselnökkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!