ERDON Helyi hírek

2010.06.09. 17:56

Nő, mint eső után a gomba

<p>Szatmár megye - A mostani kedvező időjárásban sok gomba terem, amelyet a piacokon is árusítanak, gyakran engedély nélkül. A megyei kórház adatai szerint ritkán, de előfordulnak súlyos gombamérgezések.</p>

A sok esőzést követő meleg időszak igencsak kedvez a gombák növekedésének. Ezt az ízletes természetes, esetleg gyógyhatású élelmiszert sokan szívesen gyűjtik. Ilyenkor az útszéleken, piacokon is árulják a természetben gyűjtött csemegét, legtöbbjük azonban megfelelő engedély nélkül. Amint megtudtuk, az engedély kiváltása bonyolult procedúra, az illetőnek szakvizsgát kell letennie, és rendelkeznie kell a környezetvédelmi, élelmiszerbiztonsági és egészségügyi hatóságok engedélyével. Ezért ajánlatos, hogy csak olyan gombát gyűjtsünk, vagy vásároljunk, amelyet biztosan ismerünk, vagy megbízható személytől vásároljuk azt. A piacon már árusítják a különböző galambgombákat, keserűgombát, a vargánya (tinóru) különböző fajtáit. A szakemberek állítása szerint a beköszöntött meleg időben egyszerre indult meg sokféle gomba fejlődése, megjelent az ehető piruló galóca is, amely könnyen összetéveszthető a mérgező párducgalócával. A legveszélyesebb a gyilkos galóca, amelynek kis adagja is halálos mérgezést okozhat, legtöbbször a csiperkével tévesztik össze, bár egy gombahatározó segítségével könnyedén megkülönböztethető a két faj. A gomba könnyen romló élelmiszer. A kórházakban kezelt gombamérgezések nagy része nem más, mint közönséges ételmérgezés, amit a megromlott gombaételek okoznak. Ezért javasolják a szakemberek, hogy a frissen szedett, vagy vásárolt gombát és a gombás ételt ne tároljuk egy napnál tovább csakis fagyasztva. Gombafogyasztás következtében kialakulhatnak olyan megbetegedések is, amelyeknek nincs közük a gomba mérgező voltához. A gombák sejtfalanyaga, a kitin ugyanis nem emészthető, és a gyenge gyomrúaknál gyomorpanaszokat okozhat, ezért kisgyermekeknek egyáltalán nem ajánlják. Különösen a rostos tönk okozhat problémákat. Emiatt egyes ehető gombákat (pl. a mezei szegfűgomba) csak tönk nélkül árusítanak.

Súlyos is lehet

Amint arról Constanin Demian, a Szatmár Megyei Kórház szóvivője beszámolt, a halálos kimenetelű gombamérgezés nagyon ritkán fordul elő, a megyei kórházban évek óta nem történt ilyen eset. A tavaly a meleg időszakban összesen 40 személyt utaltak be gombamérgezéses miatt, amely legtöbbször enyhe kimenetelű volt, egy beteget azonban Kolozsvárra kellett szállítani. Amennyiben a fogyasztást követő néhány órán belül beutalják a beteget, akkor lehetőség van a gyomormosásra. Súlyos esetben a mérgezés maradandó máj-, és vesekárosodásokat okozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!