ERDON Helyi hírek

2010.06.28. 10:16

Lámpása volt nemzetünknek

<p>Nagyvárad - Vasárnap délután tartották a várad-újvárosi Szent László templom búcsúünnepét. Kiss Albert apátkanonok megáldotta a felújított orgonát, a szentmise szónoka Nagy Jácint köröstarjáni plébános volt.</p>

A búcsúünnep alkalmából zsúfolásig megtelt a nagyvárad-újvárosi római katolikus plébániatemplom. Bevezetőjében Kiss Albert apátkanonok, székesegyházi főesperes hangsúlyozta: Szent László személyében eszményképet kaptunk, a király utat mutat számunkra, hogy megtaláljuk a helyes irányt Isten felé. Az orgonák a 11-12. században váltak a templomok díszévé, kiegészítették vagy helyettesítették az énekszót. Hangterjedelmüknek, bonyolult szerkezetüknek és monumentális felépítésüknek betudhatóan a legnagyobb zenekart is felülmúlják, ezért a fúvós hangszerek királynőjének is nevezik őket. A főtisztelendő ezt követően megáldotta a Szent László templom újjávarázsolt orgonáját.
 
Példát mutat
 
A misén Szent Máté könyvéből szólt az evangéliumi részlet. Prédikációjában Nagy Jácint köröstarjáni plébános arra hívta fel a figyelmet: a hétköznapi megpróbáltatásaink közepette sokszor eszünkbe juthat az a krisztusi parancsolat, hogy "Szeresd Uradat, Istenedet, teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és minden erődből. Szeresd felebarátodat, mint önmagadat". Mindezt azonban nehéz átélni, megtapasztalni, ezért az egyház szenteket állít elénk, hogy példájukon felbátorodva, mi is kövessük őket, és tudjunk szeretni mindenkit, kivétel nélkül. Szent László is közéjük tartozik, megmutatja nekünk, hogy miként lehet Krisztus szeretetében élni. A krónikások tanúsága szerint nem csupán bátor és vitéz cselekedeteivel, hanem lelki erősségével is kiemelkedett a többiek közül. A jámborság volt az egyik virágzó erénye, elszántan védte a becsületet, az árvákat és az özvegyeket. Dolgozott és imádkozott, elhatározásai, igaz döntései előtt mindig kereste a szoros és eleven kapcsolatot Istennel, mert tudta: nem körülötte forog a virág, ahhoz pedig, hogy jó vezető legyen, tisztában kell lennie saját képességeivel. Lámpása volt nemzetünknek, a lelki élet útját járta, tetteivel és magatartásával arra bíztat bennünket: nem az a fontos, hogy milyen korban élünk, hanem hogy miként tesszük ezt.
 
Nem az eredeti
 
A szentáldozás után Lőrincz Ottó esperes-kanonok elmondta: a megjavított orgona nem azonos azzal a hangszerrel, amelyen az 1760-as években Michael Haydn és Karl Ditters von Dittersdorf játszott, az ugyanis eltűnt. Ezt Országh Sándor és fia készítette, és 1895-ben szentelte meg Dénes János várad-olaszi plébános. Mechanikus orgona volt, de 1958-ban Gy. Szabó László egy pneumatikus részt épített hozzá. A keresztezés gondot okozott, ezért a renováláskor az eredeti változatot választották. A plébános köszönetet mondott a támogatásért a Bihar Megyei RMDSZ-nek, Kiss Sándor elnöknek és Szabó Ödön ügyvezető elnöknek, valamint Marz Gizella magánszemélynek, az élményszámba menő zenei közreműködésért pedig Bogdán-Bódis Ádám orgonistának, a Varadinum vonósnégyesnek, Viktor Józsefnek és a Brad Mónika karnagy vezette Halmos László kórusnak.
 
Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!