ERDON Helyi hírek

2010.06.09. 09:45

Kártyás–fizetős rendszer

<p>Szatmár megye — A szatmárnémeti Ostrovului utcai CD 2–es tömbházban élők a házuk szomszédságában található közkútról hordták a vizet. Addig míg a sok tartozásnak köszönhetően az Apaserv Rt. felfüggesztette a közkút működését.</p>

A szatmárnémeti Ostrovului utcai CD 2–es tömbházban található lakásokban nincs vezetékes ivóvíz. Az ott élők a házuk szomszédságában található közkútról hordták a vizet — egy héttel ezelőttig. Addig míg a sok tartozásnak köszönhetően az Apaserv Rt. felfüggesztette a közkút működését.

Nagy az adósság

A megszorítással kapcsolatban kikértük Szatmárnémeti alpolgármesterének, Kereskényi Gábornak a véleményét is, aki elmondta, hogy az adósság 1,5 és 2 milliárd régi lej körül mozog, és már egyesztetett a szociális gondozói hivatal igazgatójával Văsuţ Doinával és Bălaj Adrian osztályvezetővel, és vízszolgáltató részvénytársaság részéről, Lieitner János igazgatóval. A felek megegyeztek abban, hogy ideiglenesen (!) újra visszaköti a vizet a szolgáltató. Természetesen ebben a helyzetben nem ez a megoldás, hogy a kútról mindenki hordja a vizet anélkül, hogy fizetne érte. "Ez, a kommunista időszak gondolkodásmódját idéző világ elmúlt — ez kivétel nélkül mindenkire vonatkozik. Az itt élő embereknek is meg kell érteniük azt, hogy az elfogadott társadalmi normáknak megfelelően kell élni, vagyis amit elhasználtak azért fizetniük kell. Az nem helyénvaló, hogy más tegye meg helyettük" — fogalmazott az alpolgármester.

Vannak akik fizetnek

Az elmondottakhoz hozzátette, hogy a tömbházban olyan emberek is élnek – az ottlakók kb. 30 százaléka – akik rendszeresen fizetnek, és sajnos a megszorítás őket is érinti. Éppen ezért, hogy a probléma megoldódjon, és nyáron ne maradjanak víz nélkül az ott élők, kártyás rendszerben gondolkodnak az ügyben érintett intézmények vezetői. Vagyis körülbelül egy hónap múlva feltöltő kártyát kiváltva lehet majd vízhez jutni az Ostrovului CD 2–es tömbház lakóinak, ahol 99 lakás található. Az egy szobából és egy kis előszoból álló lakásokban van ahol 3 személy él, de olyan is ahol heten vannak összezsúfolva. Az is gond, hogy sok olyan személy költözött a házba, akik nem szatmárnémeti illetőségűek: vannak temesváriak, pusztadaróciak, és apaiak is. S a rendőrség munkatársaival közösen ennek a mindenhonnan való beköltözésnek is gátat akarnak szabni a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal munkatársai — tudtuk meg az alpolgármestertől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!