ERDON Helyi hírek

2010.06.24. 18:39

Újrakezdik a munkálatokat a Pannónia Szállóban

<p>Szatmár megye - A Pannónia Szálló rehabilitációjával megbízott Dacia Kft. ügyvezetője, Radu Hossu tegnap körbevezette a sajtó képviselőit az épületben, részletesen bemutatva a munkálatok jelenlegi állását.</p>

Várhatóan egy hónapon belül újrakezdik a felújítási munkálatokat a Pannónia Szállóban, mondta Radu Hossu, a Dacia Kft. ügyvezető igazgatója. A kilenc millió eurós beruházás végeztével Szatmárnémetinek lesz egy európai uniós normáknak megfelelő, négycsillagos szállodája. Az 1901-ben épült műemléképület rehabilitációjának elsődleges célkitűzése a műemléképület eredeti állapotának visszaállítása. A kivitelező számításai szerint a rehabilitációs munkálatokkal 2012 második felében végznek, azonban a nagyközönség előtt előreláthatólag 2013-ban nyílik meg a szálloda, melyben 250 férőhelyes, modern konferenciaterem, vendéglő, teázó, kávézó, 80 szállodai szoba és hat lakosztály kap helyet.

A lakosság és a közvélemény nemtetszését váltotta ki a Ruha István átjáró bebetonozása. A civil kezdeményezésre megszervezett tiltakozó akciók hzatására a kulturális minisztérium felülvizsgálta a terveket, a kivitelező pedig leállította a munkálatokat. Mindeközben Vasile Ţânţaş vállalkozó a tervezőmérnökkel hosszas tárgyalásokat folytatott annak érdekében, ennek eredményeként lemondott az eredeti elképzeléséről, és a közeljövőben eltávolítják a Ruha István átjáróban épített vasbetonfalakat, ám a munkálatok elvégzésére szükségük van a kulturális minisztérium engedélyére. Hossu elmondta, a munkálatok elkezdése előtt minden cserépről, díszítőelemről mintát vettek, így a Pannónia Szálló a felújítás után is megőrzi eredeti állapotát. A cserépdíszítéseket Magyarországon vagy Szlovákiában fogják elkészíttetni az 1901-es minták alapján. Hossu kalauzolásával körbejárhattuk az épületet a pincétől az emeletig, ám jelenleg téglafalakat és vasszerkezetet láthattunk.

Borospincét is kialakítanak

A munkálatok során visszaállítják a sorozatos átalakításon átesett épület belső terének eredeti állapotát azáltal, hogy a földszinti térben létrehozott módosításokat lebontják, és ismét egyetlen nagy aula lesz majd az utóbbi évtizedekben megszokott tagolásos helyfelosztás helyett. Az alagsorban egy borospincét és egy multifunkcionális termet fognak kialakítani, mellékhelyiségekkel, öltözővel, fordítókabinokkal, catering teremmel. A földszinten, a bár helyén fog működni majd két lift. A főbejárat jobboldalán lesz a recepció, valamint a 80 személy befogadására alkalmas étterem. A belső tér nyitottá válik, megőrizvén régi képét, a főbejárat visszanyeri eredeti jelentőségét, míg a recepció és annak bár része a tér közepén kap helyet. Az első és második emeleten szállodaszobákat alakítanak ki, ugyanakkor a padlásteret manzárdosítják, ahol szintén vendégszobákat alakítanak ki. A főtér felőli oldalon megőrzik az eredeti tetőburkolatot, a padlástér közepén konferenciatermeket és ezek kiszolgáló helyiségeit rendezik be. A jelenlegi belső udvar és kávézó fölé üvegtető épül, amely a szállodaegyüttes meglévő tetőszerkezetére fog támaszkodni. A rehabilitáció során nem változik meg a szálló arculata, homlokzata. Az összköltségeket az építtető 9 millió euróra becsüli, melyből mintegy 2,3 millió eurót az eddig elvégzett munkálatokra már elköltöttek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!