ERDON Helyi hírek

2010.06.04. 13:08

Jár, de nem jut pénz a szociális segélyezetteknek

<p>Bihar megye - Értarcsáról kereste meg szerkesztőségünket egy olvasónk: a községben a szociális munkások nem kapták meg utóbbi hónapra való járandóságukat, holott a pénz szerintük megérkezett rá.</p>

A bemutatkozástól elzárkózott, de – mint beszélgetésünkből kiderült – igen tájékozott és a községhez tartozó Gálospetribe való telefonáló elpanaszolta, hogy mintegy 80 szociális segélyre jogosult nem kapta meg az utóbbi egy hónapra járó pénzét. Mivel nem kaptak számukta megfelelő választ a helyhatóságtól, elmentek a Prefektúrára, ahol azt mondták nekik, hogy a pénzt átutalták az önkormányzatnak. A telefonáló pontos, negyedévre lebontott összegeket sorolt, és azt is szóvátette, hogy az úgynevezett „fapénzt” sem kapták meg csupán egy hónapra (még az elmúlt novemberre) miközben a nem szociális segélyezettek megakapták a többit is. Nekik azt mondták, a kétfajta juttattást egy helyről, és egyszerre átutalták. Akkor hol a pénz? – tette fel a kérdést.

Ha lesz, adnak

Bordás Károly polgármester kérdésünkre elmondta: az állam által kiutalt pénzt mindet kiosztották a jogosultaknak, és egy hónapra valóban „nem jutott” – de a hozzá tartozó társadalombiztosítási befizetéseket rendezték. Az összeget saját költségvetésből nem lehet kiegészíteni, erre a hónapra nem is kellett ledolgozni a megszabott órákat az érintetteknek. Az év további részére biztosítottnak látszik a szociális segély összege, és ha utólag megkapják, akkor az elmaradást is kiadják. A „fapénzzel” ugyanaz a helyzet: amit kaptak, kiadták. A polgármester is „érdekesnek” tartja, hogy ezt a fűtési támogatást a nem szociális esetekben valóban rendesen fizeti az állam.

Időközben az ugyancsak Tarcsához tartozó Éradonyból is érkezett telefonhívás, ugyanazzal a panasszal. Utóbbi érintett szerint igazukért a demonstrációt fontolgatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!