ERDON Helyi hírek

2010.06.29. 10:13

Jelentős drágulások elsejétől?

<p>Úgy tűnik, egyes gyógyszerekért jóval többet kell majd fizetniük a pácienseknek - ám hivatalos információkat még mindig nem kaptak az illetékesek az új kompenzálási rendszerről.</p>

Elvétve akadnak gyógyszerészek, akiknek utánajárások nyomán sikerült megszerezniük a kompenzált gyógyszerek július elsejétől érvényes új árlistáját - ám elmondásuk szerint addig még változhat a helyzet. A Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztár szóvivőjétől pedig azt a választ kaptuk: egyelőre nincsenek hivatalos információik, jóformán ők is csak azt tudják, ami a sajtóban megjelent a témáról.
Hatalmas összegek
Az új kompenzálási lista szerint egyes gyógyszerekért kevesebbet kell majd fizetnie a páciensnek, más készítmények ára viszont jelentősen nő. Ez utóbbi kategóriába tartoznak bizonyos citosztatikumok, rákellenes gógyszerek is. Ezeket korábban ingyen kapták meg a betegek - legalábbis azokban az időszakokban, amikor hozzá tudtak jutni - most viszont a lista szerint fizetniük kell értük, s nem kis összeget, tudtuk meg Eugenia Hamza gyógyszerésztől, a Bihar megyei Gyógyszerészkollégium elnökétől, aki viszont azt is hozzátette: elképzelhető, hogy mindez még változik, annál is inkább, mivel egyes hivatalos nyilatkozatok szerint továbbra is 100%-ban komepnzálják az onkológiai készítményeket. A listán viszont jelenleg nem így szerepelnek. Néhány példa: ha mindez igaz, a Maptera elnevezésű citosztatikumért a beteg 3600 lejt kell majd fizessen (a teljes ára 8000 lej); az Avastin 3100 lejbe fog kerülni a beteg számára, az Azometa nevű készítményért pedig 860 lejt fizettetnek majd meg. Szintén jelentős összegeket kell majd fizetniük a pácienseknek a cukorbetegség elleni gyógyszerekért, illetve azokért, melyek a szervátültetések noymán szükségesek.
Lesznek kivételek
Egyes készítmények esetében viszont csökken a páciens hozzájárulása - példaként két gyulladáscsökkentőt említett a gyógyszerész.
Oana Ungur, a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztár szóvivője elmondta: bár konkrétumokat nem tudnak, valószínű, hogy minden gyógyszercsoportban lesznek továbbra is olyan készítmények, amelyek árát 100%-ban megtéríti az állam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!