ERDON Helyi hírek

2010.06.25. 19:10

Új távlatok a Kölcsey előtt

<p>Szatmárnémeti - A Kölcsey Ferenc Főgimnázium szeptembertől a Zárda épületébe költözik át, ez azonban nem jelenti azt, hogy csökkenni fog a színvonala, sőt a költözés új lehetőségeket nyit meg az iskola előtt.</p>

A Kölcsey Ferenc Főgimnázium a szatmári magyar közösség fontos szimbólumává vált a diktatúra éveiben, szellemisége ma is töretlenül megmaradt, és remélhetőleg meg is fog maradni annak ellenére, hogy a jövő iskolai évtől új épület, a régi Zárda ad otthont az intézménynek. Elek Imrét, a gimnázium igazgatóját kérdeztük jövőbeni terveikről.

–Az iskola egy része ősztől a Zárda épületébe, a művészeti líceum helyére költözik át. Okoz-e ez valamiféle fennakadást az iskola működésében?

–Valóban ősztől az iskola nagy része átköltözik a művészeti líceum helyére, miközben az osztályok csaknem fele az új szárnyban és a főépületben marad, a diákok nem vándorolnak majd, csak a tanárok. Ettől eltekintve az iskola ugyanúgy fog működni, ahogy eddig.

–Az ígéretek szerint 2011 őszére felújítják a Zárda templom bal oldalán levő épületszárnyat, így az iskola testületileg átköltözhet a templom jobb és bal oldalán levő épületbe. Milyen lesz az új „Kölcsey”, megőrizheti-e a régióban eddig betöltött vezető szerepét?

–Az utóbbi években a Kölcsey lépéshátrányba került, az épületgondok miatt nem tudta megvalósítani terveit, az I-IV osztály beindítását, ugyanis a mostani épületben a beépített felület 3144 négyzetméter. Ezzel szemben az új épületben a jelenleg kantinként működő melléképülettel együtt 7555 négyzetméteres felület áll majd rendelkezésünkre. Ez lehetővé teszi nemcsak az I-IV osztály, de mivel külön épületről van szó, óvoda beindítását is. 8-10 éve már annak, hogy hat kilencedik osztályt indítunk, ezt a létszámot szeretnénk továbbra is fenntartani, fontosnak tartjuk, hogy az oktatás és nevelés színvonalát megtartsuk, hiszen a diákok tudásához az iskola által „hozzáadott érték” jelentős.

Méreténél fogva az új épület tágasabb lesz szép nagy tantermekkel, lehetőség lesz laborok, kabinetek létrehozására. A tervek szerint az iskolaudvar is tágas lesz, ami egy új tornaterem felépítését is lehetővé teheti. Az ígéretek szerint a felújítást követően egy jó állagú, egészséges épületbe költözünk, ami minden igényt kielégít majd. Egy másik érv, hogy nincs ok aggodalomra, továbbra is a belváros tekintélyes épületében fog működni a gimnázium, melynek nagy kiterjedésű alagsorát is felhasználhatjuk, továbbá a vidéki gyerekek számára a jövőben is szállást és étkezést tudunk biztosítani az iskola jelenlegi bentlakásában.

–Milyen irányú felkészülést, tudást ad az iskola? Milyen terveik vannak a jövőre nézve?

–Iskolánk jelenlegi elméleti profilját, sokirányú tudást nyújtó arculatát meg szeretnénk őrizni, de ha lehetőség lesz rá, az óvodától az érettségiig képzeljük el az oktatást. Lépést tartunk a kor igényeivel, az informatika és az idegennyelv oktatást intenzív módon tudjuk biztosítani, amennyiben igény lesz rá, bilingv-két tannyelvű oktatást is felajánlhatunk. Nemzetközileg elismert nyelvvizsgákra készítünk fel, ECDL kurzusokat szervezünk. A bentlakás teszi lehetővé, hogy az iskola megőrizze a régióban betöltött éllovas szerepét, hiszen távolabb eső községekből, sőt más megyékből is jönnek hozzánk diákok. Jelenleg Máramaros szigetről, Nagybányáról, Érmihályfalváról, Színérváraljáról érkezett diákok is tanulnak az intézményben. Ha mindehhez hozzájárul a küszöbön álló új tanügyi törvény által előírt decentralizáció, iskolánk színvonalát növelni tudjuk, hiszen nemcsak a diákokat tudjuk szelektálni, de a tantestületet megválasztásában is nagyobb önállóságot kapunk.

Pándi Annamária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!