ERDON Helyi hírek

2010.06.25. 16:54

Figyelmeztető lövések az Avasban

<p>Szatmár megye - A szatmári határrendészek az uktán határ közelében 15 000 doboz, ukrán zárjeggyel ellátott cigarettát találtak. Az akció során egy csempészéssel gyanúsítható ukrán állampolgárt is elfogtak.</p>

Az Avasfelsőfaluban szolgálatot teljesítő határrendészek a cigarettacsempészés megfékezése érdekében razziát tartottak június 23-án. Az említett estén 22.30 órakor a szolgálatot teljesítő határrendészek az ukrán határtól 3500 méterre egy csoportra lettek figyelmesek, akik nagy térfogatú csomagokat cipeltek. A rend őrei akcióba lendültek és felszólították a csoport tagjait, hogy álljanak meg ellenőrzésre, ám ők ezt nem tették meg, így figyelmeztető lövések dördültek el. Az akció során egy ukrán állampolgárt fogtak el, a többiek kihasználva az erdős vidéket, elmenekültek. A csempészbanda elmenekült, de a helyszínen 30 csomagot találtak, fekete színű fóliába csomagolva, melyekben összesen 15 000 doboz, ukrán zárjeggyel ellátott Viceroy típusú cigarettát találtak a határőrök, melyek piaci értéke 63 300 lej. Az elfogott ukrán állampolgárt az ügyészség 29 napos előzetesbe helyezte, a cigarettamennyiséget pedig lefoglalták. Az ügyben a nyomozás folytatódik, mind az ukrán, mind a román határrendészek keresik a csempészbanda többi tagját.

741 366 doboz a féléves mérleg

A Szatmár Megyei Határrendészet a cigarettacsmpészés megfékezését fontos feladatnak tekinti, az ezirányú razziák száma egyre növekszik, mondta Oana Totorean sajtószóvivő. A folytonos ellenőrzéseknek köszönhetően az év első félévében 741 366 doboz csempészcigarettát foglaltak le a határrendészek Szatmár megye területén. A lefoglalt cigarettamennyiségből különböző szabálysértések nyomán 32 606 doboz cigarettát koboztak el, míg bűncselekmények következtében az elkobzott cigarettamennyiség 708 760 doboz. A sajtószóvivő kérdésünkre elmondta, hogy a cigarettacsempészet eszközeként használt 12 gépjárművet a határrendészek lefoglalták és jelenleg a bírósági per végét várják, hogy a járművek sorsa eldőljön. A cigarettacsempészek nyergesvontatót, traktort és utánfutót, terepjárót, de különböző típusú személygépkocsikat használtak tevékenységeik alatt, melyek most a határrendészet udvarán várják sorsuk alakulását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!