ERDON Helyi hírek

2010.06.30. 13:05

Európa jövőjéről a reformszerződés tükrében

<p>Nagyvárad - A Lisszaboni Szerződés és Románia szerepe az integrációs folyamat elmélyítésében címmel második alkalommal szerveztek konferenciát a reformszerződésről a nagyváradi Állami Egyetemen.</p>

Szerda reggel a váradi Állami Egyetem dísztermében került sor annak a konferenciának a megnyitására, melyet a Történelem, Földrajz és Nemzetközi Közkapcsolatok elnevezésű kar szervezett második alkalommal az Európai Unióval kapcsolatos kérdéskörben. A Lisszaboni Szerződés és Románia szerepe az integrációs folyamat elmélyítésében című konferenciára olyan szakembereket hívtak meg előadást tartani, mint például Andrei Popescu államtitkár, az Európai Bíróság és Ítélőszék romániai megbízottja, vagy Iordan Gheorghe Barbulescu, a Politikai Tudományok Országos Akadémiájának a Nemzetközi Közkapcsolatok és Európai Integráció Főosztályának dékánja. A házigazda szerepébenCornel Antal rektor és Ioan Horga dékán köszöntötte a vendégeket és a megjelenteket, majd a két meghívott összegezte azokat a kérdéseket, amit a délutánig tartó konferencia keretében terítékre kerül.

Uniós perspektívák

Szóba kerültek azok a perspektívák, melyeket a Lisszaboni Szerződés nyit az Európai Unió előtt, ugyanakkor az EU intézményrendszerében és a döntéshozói folyamatokban bekövetkezett változások. Hasonlóképpen téma volt az Európa 2020 stratégia, amelynek célja a válságból való kilábalás és az európai gazdaság felkészítése a következő évtizedre és amely az intelligens növekedésre, azaz a tudáson és innováción alapuló gazdaság kialakítására, a fenntartható növekedésre, azaz erőforrás-hatékonyabb, környezetbarátabb és versenyképesebb gazdaság létrehozására; és az inkluzív növekedésre, azaz a foglalkoztatás magas szintjét biztosító, szociális és területi kohéziót eredményező gazdaság ösztönzésére épül. A megnyitó után egyidejűleg három műhelymunka is zajlott három különböző helyszínen.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!