ERDON Helyi hírek

2010.06.22. 13:04

Előadás: Zenés meseváros

<p>Nagyvárad - A Matyi Műhely Bábszínház az idén harmadik alkalommal szervez vakációs foglalkozásokat 8-14 éves gyermekek számára. A Zenés meseváros című előadást péntek délben mutatják be a várban.</p>

Meleg Attila előadóművész az erdon-nak elmondta: az idén olyan konkrét feladatot jelöltek ki a gyermekek számára, hogy közösen állítsanak össze egy zenés-verses előadást, Zenés meseváros címmel. A produkció az érintetteknek az irodalomhoz való viszonyulását is jelzi, hozzájárul a szépérzék fejlesztéséhez és a ritmusérzék kiaknazásához. Végül, de nem utolsósorban a fellépők gyermekverseket tanulnak, zenét hallgatnak és megismerkednek a klasszikus magyar zeneirodalommal, Halász Jutka és a 100 Folk Celsius együttes számaival. "Ezáltal is veretessé, nyomatékossá szeretnénk tenni az irodalom iránti elkötelezettségünket. No meg hát belecsempésztük a bábozást, a közös játékot is az együttlétbe, hangulatos foglalkozássá varázsoltuk az egész napos tábor programját", hangsúlyozta a társulatvezető. Átlagban 8-10 gyermek vesz részt az összejöveteleken. A héten egy érdekes kis feladatot is kaptak: mindenki le kellett rajzolja, hogy miként képzeli el az előadás plakátját, tehát az általuk készített rajz lett a plakátterv. Elképzelhető, hogy az illusztráció a következőkben is megmarad, mint az előadás plakátja.

A játék öröme

A produkciót pénteken 12 órakor mutatják be a szülőknek és az érdeklődőknek, Meleg Attila reményei szerint addig mindenki megtanulja a versét, megjegyzi a helyét az előadásban és a mozgásokat. "Ez tulajdonképpen egy olyan interaktív foglalkozás a gyerekekkel, ami nem követel nagy színészi feladatokat vagy előkészületeket. Ha vidéki fellépésre megyünk, a közönség soraiból viszünk fel gyermekeket segítségként a színpadra", magyarázza. Hozzáteszi: kis bábukat készítettek a gyerekek otthon, és ezeket mozgatják, "a közös játék öröméről van tehát szó". A csapathoz idén januárban csatlakozott Bocskai Tímea bábszínész honlapunknak kifejtette: zenepedagógiát végzett, a Ludas Matyiban, valamint a Piroska és a farkasban szerepelt az elmúlt hónapokban. Mint mondja, számára nem ez nem olyan mint egy munkahely, hanem mint egy szórakozás. Meglátásában tehetséges és visszahúzódosabb gyermekek egyaránt vannak a tábor résztvevői közt.

Az MM Pódium egyébként gőzerővel készül a nyári szabadtéri fellépésekre, a Tűzről pattant operettes nosztalgiaműsor felnőttek számára. Ugyanakkor ősztől szeretnék játszani a Váradi kabaré 2 című összeállítást, erre is készülnek az elkövetkezendő hetekben. A mazsorettek is folyamatosan gyakorolnak, augusztustól vállalnak fellépéseket, s a Debreceni Virágkarneválra összpontosítanak.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!