ERDON Helyi hírek

2010.06.08. 17:46

Az intézmények kellene döntsenek a megtakarításokról

<p>Szatmár megye - A kormány által előterjesztett megszorító intézkedések kapcsán Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács elnöke nyilatkozott, szerinte ésszerűbb lenne, ha az egyes intézmények önállóan dönthetnének arról, hogyan csökkentsék kiadásaikat.</p>

Hétfő délután a kormány a parlament elé terjesztette a közalkalmazottak béreinek 25%-os, és a nyugdíjak 15%-os csökkentését előíró törvénytervezetet. Az utóbbi években közel félmillióval nőtt a közalkalmazottak száma a központi és önkormányzati szféra hirtelen felduzzasztása miatt. Közgazdászok számításai szerint a megnövekedett szektorok megtizedelésével közel három milliárd eurót takaríthatna meg az állam, anélkül hogy hozzányúlna a tanárok, vagy orvosok béreihez. Csehi Árpád Szabolcs közgazdász, a Szatmár Megyei Tanács elnöke ezzel kapcsolatosan elmondta: Az Unióhoz való csatlakozás miatt számos új intézmény, ügynökség létrehozására, kibővítésére volt szükség a mezőgazdasági, infrastrukturális, környezetvédelmi, és egyéb fejlesztésekre adott eu-s pénzalapok megfelelő kezelése érdekében, ennek ellátásához pedig többlet munkaerőt kellett alkalmazni. „Nem tartom ésszerűnek, hogy egységesen csökkentsék a közalkalmazotti béreket, ehelyett az egyes intézmények béralapját kellene 25%-al csökkenteni, azután maga az intézmény döntsön arról, hogy ezt milyen formában oldja meg, csökkenti a fizetéseket, a létszámot, vagy a kettőt kombinálja. Ez egy egészségesebb szelekciót teremt, akik maradnak, motiváltabbak lesznek. Azt is meg kellene vizsgálni, mennyi pénzt hoz a házhoz egy adott intézmény. A megyei tanács által jelenleg kezelt pályázatok összértéke 200 millió euró, tehát, tekintve, hogy kb. 140 alkalmazottunk van, több mint egy millió euró jut mindenikükre. Félő, hogy a legjobb szakembereinket veszítjük el, ha lecsökken a fizetésük, pályázatírókat, mérnököket. Most, amikor a megyei kórházak a mi hatáskörünkbe kerülnek át, szükségünk lenne egy szakemberre, aki ezt koordinálja. Cseke Attila egészségügyi miniszter ígéretet tett arra, közbenjár annak érdekében, hogy a közegészségügyi igazgatóságot is mi igazgassuk, így ők koordinálhatnák a kórházak működését.”

Progresszív adókulcs

A költségvetési hiány csökkentésére jobb megoldás lenne a magasabb nyugdíjak, jövedelmek megadóztatása, a progresszív adókulcs bevezetése, de a legfontosabb egy gazdaság élénkítő csomag lenne, folytatta Csehi. „Véleményem szerint az 1000 lej alatti nyugdíjakat nem lenne szabad csökkenteni olyan körülmények között, amikor sok idős ember a nyugdíja felét gyógyszerekre költi. Le vannak állva a beruházások, a 2009-es évet elvesztettük a politikai küzdelmek miatt, most ennek isszuk meg a levét. Az országban rengeteg a körbetartozás, sok esetben ennek elindítója maga az állam. Számos iskola esetén le van állva a megkezdett beruházás, mert az állam nem fizeti ki a kivitelezőket.”elemezte a helyzetet Csehi Árpád.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!