ERDON Helyi hírek

2010.06.14. 09:40

A szeretet evangéliuma

<p>Nagyvárad - Jézus Szentséges Szívének engesztelendő Nagyvárad római katolikus hívei búcsús szentmisére gyűltek össze vasárnap délután a várad-olaszi Barátok templomában. Mons. Fodor József vikárius prédikált.</p>

Az egybegyűlteket Exc. Böcskei László váradi megyés püspök köszöntötte. Arra hívta fel a figyelmet: ezen a vasárnapon sok helyen ünnepelnek, templombúcsút, Szent Antalt vagy Jézus Szentséges Szívét. A Barátok templomában megjelentek is Jézus szíve ünnepét ülik, amikor ismét arra a nagy kincsre tekintenek, amit Isten az ő végtelen jóságával ajándékozott egyszülőtt fia által. A főpásztor Adam Miczkiewitz lengyel írót idézte, aki egyik fejezetének azt a címet adta: Legyen szíved és tekints a szívre, s mely szerinte összefoglalja mindazt, amit ezen ünnep üzen nekünk. Azt fejezi ki, hogy Istennek szíve van az ember számára, s ezért elküldte fiát, hogy közel legyen hozzánk, megváltónk legyen, kiemeljen a bűn világából. Ugyanakkor az ünnep arra bátorít minket: mi is tekintsünk Isten nagy és végtelen szeretetére, mely egyszülőtt fia szívéből árad felénk, hogy erőforrásunk és vigasztalónk legyen.

 Tábortűz lángja

 Az evangélium Szent János könyvéből szólt, szentbeszédet Mons. Fodor József általános helynök mondott. Prédikációjában a szeretet evangéliumának nevezte Jézus Szentséges Szívét, melynek tűze annak idején belevilágított a názáreti éjszakába. Lehetetlenség megmondani, hogy azóta hányan és mekkora lángot vittek e tűzforrásból, mint ahogyan senki sem számlálja, hogy májusban hány virág bontja ki szirmait. Kétezer éve elevenen világít a fáklyája, egyben tartja a családokat és a közösségeket, engesztelésre és Krisztus követésére nevel bennünket. Ahogyan a tábortűz magasan lobogó lángja melegíti a körülötte levőket, úgy mi is érezzük, hogy a szív szeretetének simogató áramlatában ülünk. Szomorúságunkban megnyugtat és vigasztal, mutatja a helyes irányt, mert Krisztus az út, az igazság és az élet. "A megsebzett szív zászlója alatt milliók sorakoznak, mert vezet minket az élet útján, küzdelmeink közepette is győzelemre visz", fogalmazott a vikárius.

A szentáldozás után Exc. Böcskei László bejelentette: XVI. Benedek pápa a napokban jóhagyta október 30-át, mint Bogdánffy Szilárd vértanú püspök boldoggá avatásának napját, így hivatalosnak tekinthető a dátum. A búcsús szentmisén közreműködőknek Ft. Kiss Albert plébános-kanonok mondott köszönetet. Az ünnepet a Bihari Sándor Kórus fellépése tette emlékezetessé, vezényelt Kiss Géza Lóránd kántor-karnagy, szólót énekelt Kiss Lívia.

 Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!