ERDON Helyi hírek

2010.06.13. 16:47

A pincék legjobb borai versengtek

<p>Nem kell attól tartani, hogy innivaló nélkül maradnak azok a turisták, akik a majdan megvalósuló Szatmári Borok Útján végighaladnak majd a vidék legjobb bortermelő vidékein. Minőségi borokat kapnak majd.</p>

„A szőlő halála csak átváltozás… A szőlőből must lesz, a mustból bor. A szőlő ereje velünk marad, halálával kellett bevennie az időtlenséget. Ha körülnézel a pincében, vajon gondolsz arra, hogy isteneket őrzöl hordóidba zárva? Minden borospince a halhatatlanság szigete.” - írta Pilinszky János: Ócsai csendélet című művében. S valóban, a hetedik alkalommal megrendezett Szatmár Megyei Borok Versenyén a borászok felhozták pincéik mélyéről azokat a nedűket, amelyek megállták volna a helyüket az istenek asztalain is. A versenyre érkező ötvenhat mintát — negyvenhat fehér és tíz vörös — prof. dr. Popa Dorin, ifj. Csávossy György, Bencze Zoltán, Komáromi József, Umhauser Valéria, Serly Csilla kóstolták végig az Erdődön megtartott háromnapos versenyen. A csütörtöki előkóstolás után pénteken zajlott maga a verseny, szombaton pedig az ünnepélyes eredményhirdetésre és díjkiosztásra került sor az Erdődi Polgármesteri Hivatal dísztermében. Fodor István, a Szatmár Megyei Mezőgazdasági Kamara igazgatója üdvözölte elsőként a megjelenteket, és egyúttal a támogatóknak is köszönetet mondott, majd Erdőd alpolgármestere, Szakács Imre vette át a szót. Külön köszöntötte a borászokon kívül Haschi András Péter, mezőgazdasági államtitkárt, Gáti István, kormányfőtitkár-helyettest, valamint Csehi Árpád, megyei tanács elnököt. Csehi Árpád kihangsúlyozta, hogy rendkívül fontos Szatmár megyének a borászok támogatása, hiszen egy olyan turisztikai erőt jelentenek a borpincék, és a nemes italok, amelyet nem lehet és nem is szabad figyelmen kívül hagyni. A támogatásáról pedig mi sem tanúskodik jobban, mint az a projekt, amely már a minisztérium asztalán fekszik és a Szatmár Megyei Borút kialakításáról szól. Ha az elbírálás után pozitív visszajelzést kap a megye, akkor ez az út nemcsak a megye népszerűsítéséhez, hanem a borok minőségi javulásához is hozzájárul majd.

Aranyat értek

A zsűri szerint Jugrestan Ioan Chardonnay borának ítélte a verseny nagy arany díját. Aranyérmesek lettek Kaltenecker Roland, Süveg László, Benze István Zoltán, Bányai Zoltán, ifj. Szakács Béla, id. Szakács Béla, Simai János, Prógli József, valamint Májer István borai. Ezüstérmes húsz minta lett, míg bronzot tizenkét borászt vihetett haza a versenyről. Egyedül azt sajnálták a zsűri tagjai, hogy sem Túrterebesről sem Krasznabéltekről nem érkeztek a megmérettetésre minták, holott mindkét terület hagyományos bortermelő vidék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!