ERDON Helyi hírek

2010.06.08. 18:05

A kutyasétáltatás buktatói

<p>Szatmár megye - A tanácsi határozatokat egyes közösségi rendőrök sajátosan értelmezik, felszólíthatnak azért, ha a kutya letapossa a zöldövezet füvét.</p>

Olvasónk kereste meg szerkesztőségünket a következő panasszal. Telefonálónk a 15-ös lakónegyedben lakik, ahol napi rendszerességgel sétáltatja tacskó fajtájú kutyáját a tömbház közelében levő zöldövezetben. Legutóbb egyik szomszédja, kinek foglalkozása rendőr, rászólt, hogy az közterület és törvénysértést követ el azzal, hogy a kutya letapossa a füvet. A Szatmárnémeti Közösségi Rendőrségtől kértünk felvilágosítást, hogy valóban áthágta-e a törvényt az említett úr. Olimpia Pintea szolgálatos tiszt a 243/2006-os tanácsi határozatot idézte, amely szerint a kutyák ki vannak tiltva a piacokról és parkokból, kivéve az arra kijelölt helyeket, például a töltések környékét. Kérdés azonban, hogy a tömbház előtti zöldövezet parknak számít-e? Erre a megkérdezett rendőrnő sem adott egyértelmű választ, arra hivatkozott, hogy a kisgyerekek számára nem lenne higiénikus, ha ott játszanának, ahová a kutya előzőleg odapiszkolt.

Homályos szabályozás

A tanácsi határozat nem egyértelműen fogalmaz arról, hol kötelező a póráz, szájkosár viselése, illetve hol engedhetők szabadon az ebek, viszont a harcra kitenyésztett fajtákat, vagy azok keresztezéseit egyértelműen kitiltja a közterekről (Pit Bull, Amstaff, Tosa Inu, Argentin dog, Fila Brasiliero). A gazdák kötelesek kesztyű segítségével összeszedni kutyájuk ürülékét. A közösségi rendőrök akár 50-60 lejes büntetést is kiszabhatnak a kutya gazdája számára. Kutyák, macskák, madarak, vagy más állatok tömbházlakásban való tartásához szükséges azoknak a szomszédoknak a beleegyezése, akikkel az illető közös fallal rendelkezik. Amennyiben közös udvarral rendelkeznek, szintén szükség van a szomszédokkal való megegyezésre. Amennyiben a lakos úgy ítéli meg, hogy a közösségi rendőr jogtalanul szólította fel, panaszt tehet a helyi közösségi rendőrség székhelyén, tájékoztatott a szolgálatos tiszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!