ERDON Helyi hírek

2010.05.03. 11:22

Világháborús emlékművet avattak Várasfenesen

<p>Bihar megye - Az első és második világháború áldozatainak emlékművét avatták fel május 2-án a várasfenesi református templom előtt. A kivitelezést az egyházközség vállalta fel a megyei RMDSZ támogatásával.</p>

Az emlékmű állításának gondolata még a télen megfogalmazódott a helyiek fejében, az avatást pedig március 15.-re tervezték, de az a rossz idő miatt akkor nem volt lehetséges. A most avatott emlékművön 26 baka neve áll, 9 az első, 17 pedig a második világháborúban esett el, a neveket az egyházközség presbitériuma gyűjtötte össze. Az ünnepség a református templomban kezdődött, ahol Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét. Az alapigét Ézsaiás próféta könyvéből vette, amikor a történelmi korszakban a próféta vigasztalja az ő népét. Az ige keresi az emlékezők és ünneplők szívét, de nem csak a gondolat erejével, hanem annak üzenetével is, és bátorít, hogy Isten nem csak a kiválasztott népről gondoskodott kétezer éve, hanem rólunk is, manapság: erőt a és bátorságot ad ahhoz, hogy túl tudjuk tenni magunkat szeretteink elvesztésén.
 
Te mit tettél?
 
A vasárnapi kettős ünnepség volt, megemlékezés a múltról, előretekintés a jövébe, ugyanakkor köszöntés az édesanyáknak anyák napján, és emlékezés azokra az édesanyákra, akik a háborúkban elvesztették fiaikat. A folytatásban kisiskolások köszöntötték az édesanyákat, az ünnepség pedig a templomkertben folytatódott. Az emlékmű előtt Szabó László helyi lelkész köszöntötte a megjelenteket, és köszönte meg a kivitelezéshez nyújtott támogatásokat. Szabó Ödön, az RMDSZ megyei ügyvezető elnöke beszédében megemlélkezett a fiaikat elveszített édesanyákról, majd felhívta a figyelmet arra, hogy az emlékmű nekünk szóló felelősséget hordoz, hiszen őseink számon kérhetnek bennünket: "én a nemzetért haltam meg, és te mit tettél érte?"
 
Koszorúzás
 
A továbbiakban Mikló Ferenc, a Bihari Egyházmegye esperese vette át a szót, majd a Belényesi medence református gyülekezeteinek lelkészei mondtak egy-egy áldást. A fenesi gyülekezet ifjai és néhány presbiter alkalomhoz illő műsorral készült, szavalt Fenesi (Csukás) János helyi költő, Miklós Kitti, Boros József, Szabó Ágnes, Egyed Henrietta, Benedek Ferenc presbiter, Antók Brigitta és Szabó László lelkész, Gábor (Diósi) Ferenc világháborús katonadalokat adott elő citerakísérettel. Az ünnepség koszorúzással zárult, melynek során a fiatalok helyezték a meghívottak koszorúit a talapzatra, utánuk az elhunytak hozzátartozói is lerótták kegyeletüket. „Emlekezunk, mert emlekeznunk kell, s mert felejteni nem szabad.”
 
Mérai Gyöngyi Juliánna
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!