ERDON Helyi hírek

2010.05.20. 12:46

Sok bevétel, még több tartozás

<p>Bihar megye - Bár országos szinten lényegesen csökkentek az adókból származó bevételek, a Bihar megyei Közpénzek Főfelügyelőségén jó eredményekkel büszkélkednek: túllépték a tavalyi összegeket.</p>

Amint Ioan Mihaiu főfelügyelő bejelentette, az adatok némi optimizmusra adnak okot. A kimutaások során ugyanis kiderült: három egymást követő hónapban (február, március, április) Bihar megye jobb eredményt ért el az adókból származó bevételek terén, mint tavaly, ugyanezen hónapok során. Például míg tavaly áprilisban 171,41 millió lejt gyűjtöttek be, az idén ez az összeg 172,3 lej. Viszont - amint az intézmény közleményéből kiderül - míg az adókból származó áprilisi bevételek 4,1 millió lejjel nőttek, a társadalombiztosítási bevételek ugyanerre a hónapra vonatkozóan 3,2 millió lejjel csökkentek.

Az utolsó napon

Mégis, Bihar megye az első 7-10 megye között van a bevételek terén, s az eredmény azért is figyelemre méltó, mert országos szinten jelentős csökkenés mutakozik. „Nem vagyunk nagyon jó helyzetben, távol álljon tőlünk, hogy a krízis végéről beszéljünk. Mégis, a dolgok jobban mennek az idén, mint tavaly” - mondta Mihaiu.

A jövedelembevallásokról is szó esett: a hétfői határidőt megelőzően az érintetteknek csak mintegy 60%-a töltötte ki a bevallásokat, s a két százalékos adófelajánlással is jóval kevesebben éltek, mint tavaly. Hétfőn viszont gyökeresen változott a helyzet: az utolsó napon több mint tízezren adták le nyilatkozataikat, így már az arány 74-75%. A fennmaradó cégeknek, magánszemélyeknek az elkövetkezendőkben értesítéseket küldenek, s ha akkor sem töltik ki a nyilatkozatokat, akkor az adóhivatal becslései szerinti adót állapítanak meg számukra.

Emil Guiaş adóügyi ellenőrzésért felelős aligazgató elmondta: az ellenőrzések nyomán 12,3 millió lej adókötelezettséget állapítottak meg magánszmélyeknél, miközben tavaly ugyanebben a periódusban ez az összeg 383 ezer lej volt. A 12 millió lejes különbözet legfőbb oka a 35 ezer eurót meghaladó ingatlanügyletek esetében kötelezővé tett áruforgalmi adó.

Adócsalások

Viszont - mint elhangzott - az adóknak hozzávetőleg mindössze 20%-át sikerül ténylegesen behajtaniuk. Mihaiu jellemző esetként említette: megalakul egy cég, amely kezdetben törvényesen importál kisebb mennyisgű árut, adót is fizet, majd hirtelen - pár hét leforgása alatt - egyre másra hozza be az országba a megrakott teherjárműveket. A határnál újabban szúrópróbaszerűen ellenőrizhetnek, s ha a cég iratait rendben találják, tovább kell engedjék a járművet. A cég pedig pár hét alatt „füstté válik”, s a többmillió lejes adóhátralékot már nincs kitől behajtani. „Mindenütt a világon van adócsalás, de nálunk hatalmas mértékű. Ezt nagyon fontos lenne orvosolni” - jegyezte meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!