ERDON Helyi hírek

2010.05.03. 17:00

Meghatározatlan időre sztréjkba léptek a nagykárolyi Continental Contitech vállalat munkásai

<p>Szatmár megye - Egyelőre határozatlan időre léptek sztrájkba a nagykárolyi Continental Contitech gyár alkalmazottai. A sztrájk kirobbanásának elsőrendű oka, hogy május 3–tól hosszabbított munkaprogrammal dolgoznak az üzemben.</p>

Ez az eddigi 18 váltás helyett, 21–et jelent, beleértve a hétvégi munkaidőt is. Így, szombat és vasárnaponként egyaránt dolgozniuk kell majd, de ez a munka már nem számít hétvégi plusszmunkának, hanem rendes munkaidőnek, s ennek értelmében nem is fizetik kétszeresen. Amennyiben viszont valakinek nem lesz meg a megfelelő óraszáma az esetlegesen kevesebb fizetést is kaphat majd.

A hétfői munkabeszüntetésről előre értesítették a vállalat vezetőségét, nyilatkozta Dan Burulea, a CNSRL Frăţia tömb szatmári szervezetének elnöke. A szakszervezet elnökeként ő tárgyalt a gyár helyszínre érkezett vezetőjével, Andreas Vitchovskyval is. Burulea elmondta, hogy a gyár munkásai elsősorban a fizetésük összegét sérelmezik, valamint azt, hogy nem a vállalat képviselői 15 százalékos emelést ajánlottak számukra, ami a kötelező levonásokat követően bizonyos esetekben kevesebb is lehet, mint a jelenleg kézhez kapott összeg. Arról nem is beszélve, hogy a hétvégi munkájukat nem fizetik ki megfelelően és még szabadidejük sem lesz. Burulea kifejtette, hogy a munkások 30 százalékos emelést kérnek, s amíg az írásos beadványukban megfogalmazott kéréseiket a vezetőség nem veszi figyelembe, az emberek nem folytatják a munkát. (A megegyezés hétfőn, a késő délutáni órákig nem történt meg, így kedden tovább folytatódik a sztrájk.)

A gyárhoz érkezett délelőtti csoportba tartozó munkások, az épület előtti részen gyülekeztek. Bár névvel senki nem nyilatkozott, mint mondták, ők csak azt szeretnék, ha emberként kezelnék őket és az elvégzett munka mennyiségéhez igazítaná a vállalat vezetősége a fizetésük nagyságát is. A délelőtti váltást a délutáni csapat követte, akik csatlakozva a sztrájkolókhoz, szintén nem álltak munkába. A szakszervezet, valamint a munkások képviselői a napokban tovább folytatják a tárgyalásokat a gyár vezetőségének tagjaival.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!