ERDON Helyi hírek

2010.05.13. 11:07

Levédhetik a székelyföldi kürtőskalácsot és pityókás házikenyeret

<p>A hagyományos székely (pityókás) házikenyér és kürtőskalács székelyföldiként való levédése érdekében folytatnak tárgyalásokat Hargita és Kovászna megye péktermelői a Hagyományos és Környezetbarát Termékek Országos Szövetségével.</p>

A hagyományos termékek regionális védettségét független termelők nem kezdeményezhetik, ezért az illető termelők egy székelyföldi egyesületbe kell hogy tömörüljenek, ha le szeretnék védeni termékeiket. Hargita megyében már működik a Hargita Megyei Pékek Egyesülete, amelynek kezdeményezője és tagja Hargita Megye Tanácsa. A megyei önkormányzat vidékfejlesztési osztálya május 12-ére egyeztetést szervezett az egyesület tagjai, valamint a Hagyományos és Környezetbarát Termékek Országos Szövetsége között, amelyen a Hargita megyei pékek eldöntötték: tárgyalnak a Kovászna megyei termelőkkel egy közös egyesület létrehozásáról, amely kezdeményezheti a kürtőskalács és a pityókás kenyér székelyföldiként való levédését.

Kovászna megyében nem létezik a Hargita megyeihez hasonló péktermelői egyesület, ezért a Hagyományos és Környezetbarát Termékek Országos Szövetsége, Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, valamint Uzon község polgármesteri hivatala május 13-án 20 órától az uzoni Pünkösti Kúriában szervez találkozót a háromszéki kürtőskalács-, valamint pityókáskenyér-sütőkkel, minden érintett vállalkozót szeretettel várnak. Ezen a találkozón a Hargita Megyei Pékek Egyesületének képviselői is részt fognak venni a székelyföldi egyesület megalakítása érdekében.

„Nagyon fontosnak tartom, hogy a különböző ágazatokban összefogjanak a gazdák, és egyesületeket, szövetségeket hozzanak létre, hiszen ez nagyban hozzájárulhat az értékesítési problémáik megoldásához. Ez a folyamat a Hargita megyei termelők esetében már elkezdődött, számos ágazaton belül egyesület jött létre, amelyeknek tagja a megyei tanács is. Reményeink szerint a székelyföldi szintű regionális védettség a hagyományos és helyi termékeknek fog előnyt szerezni a piacon, és segíteni fogja a helyi termelőket az értékesítésben” – nyilatkozta a téma kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Csíkszereda, 2010. május 12.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!