ERDON Helyi hírek

2010.05.31. 14:12

Közös nyelv idén a mosoly

<p>Szatmár megye - Szatmárnémetiben idén szerényebbek voltak a városnapi rendezvények, de a tinédzserek minden bizonnyal kedves emlékekkel tértek haza a koncertekről.</p>

Az idei városnap bár lényegesen alul maradt költségvetésben és felhajtásban a megszokottól, tartogatott érdekességet bőven. Ennek egyetlen oka az volt, hogy egybeesett a hollandiai Zutphen várossal való testvérvárosi kapcsolat negyvenéves évfordulójának megünneplésével. Ebből az alkalomból hollandiai művészek látogattak el a városba, és szórakoztatták a lakosokat előadásaikkal. A városnap idén ünnepélyes beszédekkel, valamint a holland, a román és az Európai Unió zászlajának felvonásával és a himnuszok meghallgatásával kezdődött, majd a korábbi évekhez hasonlóan mazsorettcsoport bemutatójában gyönyörködhettek a résztvevők. A hollandiai küldöttség ezután levonult a színről, és átadták helyüket a lakosoknak, akik a megyeszékhely újfőterén felállított sátrak étel és ital kínáltából válogathattak, miközben a színpadon különféle gyermekcsoportok és énekesek léptek fel kisebb nagyobb tapsvihart aratva előadásaikkal. A szépségkirálynő választás hozott némi izgalmat a délután folyamán, de az igazi hangulatot a hollandiai t Spul(t) együttes fergeteges utcai zenéje adta meg. A Coposu sétányon előbb csak kisebb, majd egyre nagyobb tömeg vette körül a vidám zenészeket, akik egyforma ingben, kendővel a nyakukban és Hollandia egyik jelképében, a fapapucsban zenéltek a tömegnek. Mivel a hallgatóság nemigen beszélt olyan idegen nyelveken, amelyet a hollandiai zenészek megértettek volna, egyetlen közös nyelvként a mosoly maradt meg, de mint utóbb kiderült, tökéletesen működött. Néhány dal után már csak mosolygó és a dallamra imbolygó alakokat lehetett látni. A nyitottságáról is híres ország küldöttei minden tehetségüket latba kellett vessék ahhoz, hogy akár csak néhány romániai polgárban is, de feloldják a merevséget, és elfeledtessék velünk azt, hogy mindig és mindenhol mereven kell viselkednünk.

Közben a Kossuth-kertben megnyitották a Mesterségek Utcája elnevezésű kézműves vásárt is, ahol a városnapozók kedvükre válogathattak a bőrből, kövekből, kerámiából, textilből vagy akár rézdrótból készült ékszerekből, lakásdíszekből és ruházati termékekből. Nézelődés közben a színpadon szereplő együttesek dalait vagy a táncukhoz rendelt aláfestő zenét hallgathatták. Ha megéheztek, itt sem maradtak finomságok nélkül. S bár a tűzijáték idén elmaradt, a tűzzsonglőrök és tűztáncosok előadása nyűgözte le Keresztes Ildikó és a Proconsul fellépése között azokat, akik közel álltak a látványossághoz. Sajnos a hátsó sorokból nemigen láthatták az előadást. De ez nem is csoda, hiszen körülbelül tízezeren gyűltek össze a városnapi koncertekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!