ERDON Helyi hírek

2010.05.03. 12:00

Kamarazene-est a Varadinumon

<p>Nagyvárad – Szombaton este a római katolikus Barátok templomában két részből álló műsor hangzott el a Varadinum rendezvények sorában.</p>

A Bihari Sándor kamarakórus öt énekkari számot vitt színre, ezt egészítette ki két énekszóló. Igen megnyerő előadásban szólalt meg Jacques Arcadelt (1500–1568) németalföldi zeneszerző, kórusénekes és kanonok reneszánsz stílusú kórusműve, az Ave Maria. Ezt követően a 110 éve született Bihari Sándor volt váradi zeneszerző Ragyogni látom című kórusműve csendült fel, majd Mozart Az elválás dala („Az Isten angyalai sírnak, mikor a szerelmesek elválnak”, 1787. május 23., Bécs) című kompozícióját Májerkuk Mária énekelte Kiss Géza Lóránd orgonakíséretével. Majd Lorenzo Perosi (1872–1956) olasz egyházi zeneszerző, a sixtusi kápolna karnagyának romantikusan színezett miserészlete, a Benedictus című énekkari műve hangzott el. Az Alessandri Stradellának tulajdonított Pieta signor (Irgalmazz Istenem) című dalát Májerkuk Mária szopránja avatta élvezetessé. Majd a kórus még két számot adott elő, Handel Jő már a nagy király, valamint T. Jarman protestáns énekszerző Feltámadt a hős című kompozícióját. A kórusműveket Solti Ágoston kísérte orgonán. A kamarakórus igen érzékenyen és szép hangzást teremtően hozta felszínre Kiss Géza Lóránd kántor-karnagy vezénylésével az elhangzott kompozíciók vallásos, áhítatos hangulatát.

A műsor második felében a Varadinum Vonósnégyes (Tokaji Ágnes, Costin Szabó Éva, Thurzó Sándor József, Bozsódi Beáta) öt kamarazenei alkotása gazdagította az est műsorát. Az előadók játéka a kamarazene veretét és stílusát bizonyító tehetségről árulkodott. Az együttes a szólamvezetés pallérozottságával, a hangadás tisztaságával szólaltatta meg a felcsendülő alkotásokat. Ízlésesen és gondosan formálták meg Joseph Haydn vonósnégyesét (op. 1, nr. 2), felszínre hozva annak gáláns stílusát. Ezt követően megszólalt Johann Sebastian Bach Air-je a III. D-dúr szvitből. Mascagni a Parasztbecsület című operájából az Intermezzo csendült fel. Érdekes színt jelentett előadásukban Kossovits József magyar zeneszerző egyik kompozíciója, Lavotta első szerelme, amelynek dallamára írták rá Csokonai A reményhez című versét. A muzsika sajátos magyar műdalos, érzékeny finomságát a maga kivételes szépségében hallgattuk meg. Végezetül Dankó János jelenkori váradi szerző Stílusgyakorlatok című kompozíciójából a III. Allegrettót játszotta a vonósnégyes, amelyet a szerző nekik ajánlott. Az együttes ízléses, gondos játéka a megfelelő hangulattal ajándékozott meg, akár a brácsa és a hegedű szárnyaló dallamára, akár a gordonka szólamára emlékezünk.

Tuduka Oszkár

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!