ERDON Helyi hírek

2010.05.28. 10:58

Időutazás a X. századba – Híd, múlt és jelen között

<p>Szatmár megye - Híd, múlt és jelen között címmel hagyományőrző tevékenységek bemutatására kerül sor szombaton a szatmárnémeti Faipari Iskolaközpontban, amelyre minél több Szatmár megyei diákot várnak.</p>

Május 29-én, szombaton a Szatmári Híd Egyesület (SZHE) szervezésében egész napos hagyományőrző tevékenységek bemutatására kerül sor a szatmárnémeti Faipari Iskolaközpont udvarán – tájékoztatott Krakkó Rudolf, az SZHE elnöke. A rendezvényt elsősorban középiskolások számára szervezik, de részt vehetnek az eseményen 13-14 éves általános iskolások is.

Kultúra és történelem

Az egész napos program lebonyolítását a magyarországi Karosi Turul Hagyományőrző Egyesület vállalta fel, mely által a résztvevők megismerhetik a korabeli magyar kultúra és történelem különböző fejezeteit. A korhű – azaz X. századi – öltözékben érkező hagyományőrzők különböző foglalkozásokat fognak felajánlani a résztvevőknek. Szerepel a programban íjász-bemutató, mesemondás, rovásírás, jurtaállítás és jurtabemutató, de lesz itt korabeli viselet bemutató, fegyverzet bemutató, a X. századi magyar harcmodor és taktika megismertetése, játszóház, ügyességi- és erőfeladatok, kézműves bemutató, valamint hagyományos táncbemutató, ének-zene tanulás és sok más érdekesség is. A rendezvényre Debrecenből és Nagybányáról is érkeznek diákok és tanárok egyaránt és mivel ez egy kiváló alkalom a résztvevők egymással való ismerkedésére is, ezért a szervezők szeretettel várnak minél több Szatmár megyei diákot és tanárt a reggel 9 órakor kezdődő eseményre, amely előreláthatólag este 6-ig tart majd

Azok számára, akik reggeltől-estig jelen lesznek a programokon, a rendezvény helyszínén hagyományos recept szerinti, üstben elkészített ételt fogyaszthatnak ebédre. Mivel a szervezők semmilyen önkormányzati vagy állami támogatásban nem részesülnek, ezért szívesen elfogadnak bármilyen adományt. A programokon való részvétel teljesen ingyenes és igazi kikapcsolódást, valódi szórakozást és kiváló ismerkedési lehetőséget biztosít a jelenlévők számára. Jelentkezni lehet a hidegyesulet.partium@gmail.com e-mail címen, vagy a 0745-164-109, illetve a 0731-366-173-as mobiltelefonszámok bármelyikén. A szervezők mindenkit sok szeretettel várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!