ERDON Helyi hírek

2010.05.06. 13:05

Gyógyturizmusról tanácskoztak Félixen

<p>Bihar megye - Május 4-7. között Félixfürdőn tartja éves közgyűlését a Gyógyfürdőhelyek Európai Egyesülete (ESPA). A tanácskozáson a Romániai Gyógyturizmus Érdekképviseleti Szervezetének (OPTBR) tagjai is részt vettek.</p>

A Gyógyfürdőhelyek Európai Egyesülete (ESPA) az egyetlen olyan ernyőszervezet, melyet az Európai Unió intézményei is elismernek, s az európai gyógyfürdő-, illetve klimaterikus üdülőhelyek érdekeit képviseli. 1995-ben hozták létre Brüsszelben, és napjainkban 20 európai ország a tagja (Bulgária, Dánia, Németország, Észtország, Görögország, Izland, Olaszország, Litvánia, Lettország, Luxemburg, Hollandia, Portugália, Románia, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Spanyolország, Csehország, Törökország és Magyarország). Az ESPA ugyanakkor, mint szakegyesület, tagja a Calypso munkacsoportnak, mely az EU-nak a szociális turizmust érintő problémáival foglalkozik. Az általa felkinált szolgáltatások közt megemlíthetjük: lobbi tevékenység a Európai Parlamentben és az Európai Bizottságban; a tagok tájékoztatása egy belső információs halózaton keresztül; szemináriumok és workshopok szervezése; a szakági kutatások támogatása és statisztikai adatok készítésének bátorítása.

Szakmai előadások

Az ESPA elnöke egyébként a németországi dr. Sigrun Lang, egyik alelnöke pedig Nicu Rădulescu, a Romániai Gyógyturizmus Érdekképviseleti Szervezetének (OPTBR) vezetője. Utóbbit 1993-ben alapították azzal a fő céllal, hogy népszerűsítse és fejlessze a gyógyturizmust, jelenleg 58 tagja van. 2006 márciusában együttműködési szerződést kötött a Magyarországi Spa-k Egyesületével, 2009 januárjában pedig a Romániai Idegenforgalmi Üdülővárosok Országos Egyesületével tette ugyanezt.

A Félixfürdőn lezajlott tanácskozáson műhelybeszélgetésekre kerül sor, s különböző szakmai előadások hangzanak el többek közt az egészséges táplálkozásról, a romániai és európai gyógy- és termálvizekről, a spa-turizmus jövőjéről, az egészséges életmódról stb.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!