ERDON Helyi hírek

2010.05.05. 08:11

Elkeseredett szarvasmarhatartók

<p>Szatmár megye - A fenti címmel lehet leginkább érzékeltetni a tegnap Krasznabélteken lezajlott állatvásárt, amelyen több mint 2000 ember fordult meg. Kínálatból nem volt hiány, vásárlóból annál kevesebb.</p>

Krasznabélteken tegnap zajlott az idei ötödik, de egyébként minden hónap első keddjére eső, hagyományos állatvásár, amelyen napközben több mint kétezren néztek szét. „Az idén eddig a mostani volt a legnagyobb méretű vásár településünkön” - fogalmazott Pleth Imre, Krasznabéltek község polgármestere a tegnapi nap végén.

Túladnak a szarvasmarhákon

Tegnapi terepszemlénken nagyon sok olyan szarvasmarhatartó gazdával találkoztunk, akik végső elkeseredésükben minél hamarabb szeretnének túladni teheneiken. „Én ma még csak a 13 hónapos üsző borjúmat hoztam ki a vásárra, de rövid időn belül az otthon maradt három fejőstehenemet is szeretném értékesíteni, mert most már egyáltalán nem jövedelmező a szarvasmarhatartás” - panaszolta Récsei Attila, bélteki gazda. A 75 esztendős Ioan Pop Alsószoporról érkezett a vásárra, aki tizenkét fejős tehenét szerette volna még tegnap eladni a fentiekhez hasonló indokokkal. A nyugdíjas állattartó – aki egész életén át szarvasmarha tenyésztéssel foglalkozott – odáig jutott, hogy a 12 elhozott tehenén kívül odahaza maradt további 10 fejős tehenétől is megválna: „Az állam egyáltalán nem veszi figyelembe a szarvasmarhatartók érdekeit, akik egyre kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülve arra kényszerülnek, hogy végleg lemondjanak a tehenek tartásáról.” Egy borjúért 1600-1800, egy fejős tehénért 2000-2500 lejt kértek a tegnapi vásáron.

Gazdag lóválaszték

Lovakból és csikókból sem volt hiány a tegnapi vásáron, hiszen nemcsak Szatmár megyéből, hanem a szomszédos megyékből is érkeztek lótulajdonosok. Áraikról érdeklődve megtudtuk, hogy egy 2-3 éves csikóért 2-3 ezer lejt kértek gazdáik, ám egy 4 évesnél idősebb, jó kondícióban lévő, igavonó lovat 5-6 ezer lejnél kevesebbért egyáltalán nem lehetett vásárolni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!