ERDON Helyi hírek

2010.05.25. 11:33

Egység a sokszínűségben

<p>Marosvásárhely – Múlt hét végén, a Sapientia Egyetemen, negyedik alkalommal került sor a „Fogjunk össze az EU-ban” című konferenciára.</p>

A budapesti Ifjú Közgazdászok Közhasznú  Egyesülete és a Sapientia Hallgatói Önkormányzat által közösen megrendezett konferencia a kulturális sokszínűséget, a negatív megkülönböztetés megfékezésének lehetőségét, az etnikumközi kapcsolatok kreatív hasznosításának lehetőségét valamint az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának szerkezetét, küldetését és tevékenységét ismerhették meg a résztvevők.

Kisebbségi helyzetben, az önazonosság megőrzésének szempontjából, fontos a kultúrához tartózás tudat. „Kisebbségi helyzetben egy másik kultúra hatása is érint bennünket. Egyik kultúra tanulhat a másiktól” mutatott rá előadásában dr. Pletl Rita a Sapientia EMTE humántudományok tanszékvezetője.

Dr. Ábrám Zoltán az EMKE Maros megyei szervezetének elnöke és Fazakas Ildikó az EMKE Maros megyei szervezetének ügyvezetőelnöke az EMKE 125 éves történetéről és főképp az utóbbi húsz évben folytatott tevékenységéről valamint a közművelődésnek a vidékfejlesztésben játszott szerepéről beszéltek.

Élénk érdeklődés övezte Haller István a Diszkriminációellenes Tanács tagjának az előadását. Haller, a tanács által kivizsgált eseteket bemutatva ismertette a Tanács munkáját, de rámutatott arra is, hogy tevékenységükben fontos szerepe van a megelőző munkának is, aminek egyik kulcsfontosságú eleme a tanulmányok készítése.

„Sajnos nagyon kevés panasz van a magyar közösség részéről. A Hargita és Kovászna megyei románok gyakrabban fordulnak hozzánk panasszal”, mondta még Haller.

„Az iskolák közötti partnerség”, „Interkulturális nevelés”, „A kulturális megosztottság következményeinek méltányos kezelése egy nagyvárosban”, íme néhány az Etnokulturális Kisebbségek Forrásközpontja által javasolt néhány terv a többkultúrájúság kreatív hasznosítására.

Az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala küldetésnek értékeli többek között a nemzeti kisebbségek jogvédelmi rendszerének megszilárdítását, a rasszizmus és idegengyűlölet megelőzését, az etnokulturális és nyelvi sajátosságok megőrzését és fejlesztését, mondta előadásában Csota Ágnes. Ismertette a Hivatal szerkezetét, tevékenységét és a Romániában jelenlevő húsz kisebbséget valamint ezek számát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!