ERDON Helyi hírek

2010.05.10. 17:25

„Vadkendergyár” belga módra

<p>Bihar megye - Országos szinten is példátlan, üzemi szinten működő cannabisültetvényre bukkant a Bihar megyei rendőrség Feketebátor község területén. Elfogásakor öngyilkos akart lenni 37 éves belga állampolgárságú üzemeltetője.</p>

A Bihar megyei rendőrség kábítószer-ellenes osztálya gyakran fülel le olyan amatőr „kertészeket”, akik vadkendert termesztenek a lakásuk erkélyén vagy más hasonló környezetben, arra viszont nem volt még példa, hogy egy egész ipari épületben ilyen tevékenységet folytassanak. Országos szinten sem túl gyakori az ilyesmi, mindeddig Craiova és Argeş megyében fordult elő hasonló. A harminc helyiséggel rendelkező, kétszintes ipari épületben egykoron üdítőitalgyár működött, majd annak megszűntével bérbe adták. A belga állampolgárságú, 37 éves B. T. másodbérlőként jutott az épület – nem rendeltetésszerű – használatához. A férfi speciális berendezésekkel látta el az épület helyiségeit, eredetileg dísznövények termesztéséhez. Az ablakokat furnérlemezekkel zárta el a külvilágtól, az elektromos energiát nagy teljesítményű generátor szolgáltatta.

Öngyilkos akart lenni

A részletekről tegnap sajtótájékoztató keretében számolt be Gheorghe Pătrăuş főparancsnok. A helyszínen a rendőrök a minőségi cannabis előállításhoz szükséges eszközöket találtak, mint például hő-, PH-érték- és páratartalom-érzékelővel ellátott ventilátort, neonlámpákat, párosító, légnedvesítő, csomagolóeszközöket stb. Minden valószínűséggel külföldi piacra szánta a termesztett vadkendert, melyből a feltételezések szerint hasist állított volna elő. Nincs arra vonatkozó adat, hogy a férfinak voltak-e társai, de Pătrăuş szerint egy ekkora vállalkozás mögött egy jól kiépített terjesztői hálózat állhat. A földszinti tíz helyiség mindegyikében 200, míg az emeleten összesen 1600 cserép cannabist találtak. Egy másik helyiségben további 860, aratásra érett növényt foglaltak le. B.T. nyilvántartást vezetett minden egyes cserépről, feljegyezte az öntözés időpontját és a növények fejlődésének stádiumait. Amikor a rendőrök  rajtakapták, a 30 szoba egyikében bújt el, és megpróbálta felakasztani magát. A rendőröknek az utolsó pillanatban szájon át történő lélegeztetéssel sikerült megmenteniük az életét. Az ügyben a Bihar megyei rendőrség kábítószer-kereskedelem és szervezett bűnözés elleni osztálya folytatja a nyomozást. Ha a férfit elítélik, 3-tól 15 évig terjedő börtönbüntetést kaphat.

Mészáros Tímea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!