ERDON Helyi hírek

2010.05.28. 11:04

Bonyolódik a helyzet Ráksán

<p>Szatmár megye - Mindenki azt remélte, hogy Avasújváros kettéválással megoldódnak a problémák Ráksa és Avasújváros között, de úgy látszik most kezd csak igazán feszülni a húr. Újváros község polgármestere betegszabadságra ment.</p>

Csütörtökön Radu Giurca kormánybiztos behívatta Toma Beteát, Újváros község polgármesterét és Avasújváros tanácsosait, valamint Ráksa község megbízott polgármesterét, alpolgármesterét és jegyzőjét, hogy megbeszéljék a kettévált Újváros község vagyonelosztásával és az adminisztrációban kialakult problémákkal kapcsolatos kérdéseket. A megbeszélésen részt vett Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, valamint a megyei tanács és a prefektúra azon intézményvezetői, akik a két község problémáinak megoldásában közreműködnek. Ráksa község részéről jelen volt Grigor Nap megbízott polgármester, Petru Betea megbízott alpolgármester és Delia Scarla megbízott jegyző. Toma Betea, Újváros község polgármestere betegségi okokra hivatkozva nem jelent meg a megbeszélésen, a községet három tanácsos képviselte.

Új lépések előtt

A kormánybiztos felolvasta a kettéválásról és az elnöki rendeletről szóló határozatot, valamint a szerdán kiadott prefektusi rendeletet, melyben megnevezi a Ráksa község megbízott polgármesterét és alpolgármesterét. Csehi Árpád tanácselnök szerint a vagyonelosztás hosszabb időt fog igénybe venni, mert minden bizonnyal nehéz lesz megegyezni abban, hogy mely községet mi illet meg, mint ahogy az is kérdéses, hogy azok a megnyert projektek és beruházási tervek, amelyek Ráksán kell megvalósuljanak, de Újváros község nyerte meg, hogyan kerülnek át Ráksára. Számszerűsíteni kellene azt is, hogy Ráksa község milyen bevételre számíthat a helyi adókból és illetékekből, hogy meghatározzák a község költségvetését.

A tanácselnök gratulált a megbízott ráksai vezetőknek, de megjegyezte, hogy nehéz feladat vár rájuk az új község működésének beindítása idején. Nem lesz könnyű megbirkózni a feladatokkal, főként amiatt, mivel egyikük sem rendelkezik közigazgatási ismeretekkel.

Toma Betea egyébként bezárta a Ráksán működő újvárosi községházát, senki sem tud belépni, de ha nyitva lenne sem volna sok értelme, hiszen egyetlen személy sincs felhatalmazva hivatalos iratok kiadására. Nem adhatnak ki halotti bizonyítványt, mezőgazdasági bizonylatokat, nem köthetnek házasságot stb.

Rossz döntés

Mind a ráksaiak, mind az újvárosiak számára az lett volna a legelfogadhatóbb, ha a prefektus Toma Beteát nevezte volna ki Ráksa község megbízott polgármesterének, hiszen a legutóbbi helyhatósági választáson a lakosság 96 százaléka szavazott rá. A kormánybiztos újságírói kérdésre elmondta, azért nevezte ki Grigore Napot, mert nem tagja egyetlen pártnak sem, felsőfokú végzettséggel rendelkezik és képesnek tartja arra, hogy kezelni tudja a mostani problémás helyzetet. A ráksaiaknak egyébként a kettéválásról szóló rendelet megjelenésétől számítva tizenöt nap áll rendelkezésükre, hogy személyi igazolványukat megújítsák. Ez sem lesz egyszerű, mert Ráksa az avasfelsőfalui lakossági nyilvántartó irodához tartozik, de azzal még nincs szerződéses viszonyban az új község. Problémák lesznek a tanüggyel is. Ráksa jelenleg az avasújvárosi iskolához tartozik. Mint új község iskolája önállósulhatna, de nincs meg a szükséges diáklétszám. Az is kérdéses, hogy miért épül az új avasújvárosi iskola, ha nem lesz elegendő tanuló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!