ERDON Helyi hírek

2010.05.10. 15:15

Barangolás az Európai Unióban

<p>Nagyvárad – Hatodik alkalommal szervezték meg Váradon, a Szent László Római Katolikus Gimnáziumban a román Tanügyminisztérium által elismert Barangolás az EU-ban című általános műveltségi vetélkedőt.</p>

Négy megye képviseletében összesen tizenegy háromfős csapat vett részt a szombati megmérettetésen a Szent László gimnáziumban. A Bihar, Szatmár, Szilágy és Kolozs megyékből érkezett III. és IV. osztályos tanulókat és kísérőiket a vendéglátó tanintézmény igazgatója, Zalder Éva, illetve Kiss Albert tisztelendő köszöntötte, majd kezdetét vette a verseny. Ez több fordulóból állt, a feladatok játékosak és kreatívak voltak, megoldásukhoz a diákok a tananyagból szerzett ismereteiket kellett felhasználják.

Kreativitás és tudás

A Mese-meskete versenyprogramban azt kellett bizonyítsák a csapatok, hogy mennyire ismerik az európai meséket, az EU-totóban az európai uniós általánis ismereteikről kellett számot adjanak, az Ez+Az kategóriában összetartozó fogalmakat kellett párosítsanak, de bizonyítaniuk kellett az Unió országaival kapcsolatos földrajzi ismereteiket, felismerni zászlóikat, képaslapot készíteni, jellegzetes művészeti alkotásokat, épületeket párosítani az országokkal. – A lényeg az, hogy a feladatok játákosak legyenek, a gyerekek jól érezzék magukat, és oldott környezetben versenyezhessenek, mondta lapunknak Tankó Veronika-Zita tanítónő-szervező. A vetélkedő és a díjkiosztás közötti szünetben Konrád Katalin tanárnő irányításával a Bazilikával és a Szent László egyházi múzeum kincseivel ismerkedtek meg a Kalotaszentkirályról (Kolozs megye), Szatmárnémetiből, Szilágyborzásról, Nagyváradról, Székelyhídról és Belényesről érkezett gyerekek, majd Fügedy Anikó tanító néni népi gyemekjátékokat tanított nekik.

Helyezettek és különdíjak

A vetélkedőn elért eredmények: I. helyezett: EU-lovagok, a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Iskolacsoport csapata, 95,33 ponttal (100 pontból); II. helyezett: Barangolók, a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Iskolacsoport csapata, 95 ponttal; III. helyezett: Okoskodók, a nagyváradi Juhász Gyua Általános Iskola csapata, 94 ponttal; IV. helyezett: Adysok, a kalotaszentkirályi Általános Iskola csapata, 88,33 ponttal; V. helyezett: EUrókák, a nagyváradi George Coşbuc Általános Iskola csapata, 86,33 ponttal. Pető Csilla parlamenti képviselő, a vetélkedő fővédnöke 3 különdíjat osztott ki: a Szent László Római Katoikus Gimnázium Kisokosok csapatának, a Juhász Gyula Általános iskola Okoskodók csapatának, illetve a belényesi Rügyek csapatának.

Tököli Magdolna

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!