ERDON Helyi hírek

2010.05.19. 15:59

Agyvérzésen átesettekért lépnek fel

<p>Nagyvárad - Mindössze két érintett személy,valamint egy orvos jött el a nagyváradi Ruhama Alapítvány által szervezett kedd délutáni találkozóra, pedig egy sokakat érintő témáról volt szó.</p>

A talákozóra olyan személyeket hívott meg a Ruhama Alapítvány, akik agyvérzést szenvedtek, illetve olyanokat, akiknek hozzátartozóik, rokonaik kaptak agyvérzést. Az alapítvány ugyanis egy törvénymódosítási javaslatot szeretne tenni egy júniusra tervezett találkozón Bihar megyei parlamenti képviselőknek, s azt szertnék, ha a találkozón azok is részt vennének, akik szenvednek a törvény anomáliája miatt. „Azt gondoljuk, hatékonyabb lenne, ha maguk az érintettek is jelen lennének, s nem egyedül mi emelnénk szót az ő nevükben” - mondta Ana Turcaş, a Ruhama Alapítvány jogi tanácsadója.

Anomália

Arról van szó ugyanis, hogy a 2007 évi 762 sz. rendelet értelmében nem kerülhetnek semmilyen rokkantsági besorolásba azok, akik agyvérzést kaptak - kivéve azokat az eseteket, amikor az agyvérzés nem érelmeszesedés következtében történt. Pedig a legtöbb esetben az agyvérzésen átesett beteg súlyos fizikai és pszichikai károsodásokat szenved, melyek miatt nemhogy nem tud tovább dolgozni, de esetenként sajátmagát sem tudja ellátni. „Az ilyen dossziékat rendre visszautasítják a törvény miatt. Igazság szerint a rokkantsági besorolásokkal kapcsolatos törvény annyira rossz, hogy a legjobb lenne hatályon kívül helyezni, s egy új javaslattal előállni” - mondta a jogi tanácsadó.

A találkozóra eljött dr. Osman Mohamed fizioterapeuta is, aki megerősítette: az egyvérzésen átesettek soha nem épülnek fel teljesen, kevés kivétellel egyes fokozatú rokkantsági besorolás járna nekik és személyi gondozó.

Súlyos esetek

Az egyik jelenlévő érintett, Floarea Romocea elpanaszolta: férje agyvérzésen esett át, annyi a szerencséje - ha ez annak nevezhető - hogy súlyos szembántalmai miatt kettes rokkantsági besorolásba került. Egy rokona viszont hasonló heyzetben van, férje még súlyosabb beteg, és semmilyen állami támogatás nem jár neki.

A Ruhama képvselője elmondta: elképzelhető, hogy további ilyen jellegű találkozókat is szervez majd az alapítvány, mielőtt sor kerülne arra, amelyre a parlamenti képviselőket is meghívják.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!