ERDON Helyi hírek

2010.05.12. 14:21

A Körösvidéki Múzeum Napjai programja

<p>Nagyvárad - Május 14 és 22 között XIV. alkalommal szervezik meg a Körösvidéki Múzeum Napjait. Az alábbiakban a programot közöljük.</p>

Az első napon, május 14-én 15 órai kezdettel kerül sor az eseménysorozat hivatalos megnyitására az Aurel Lazar Emlékmúzeum kiállítótermében. 15:30-kor egy két órás tudományos ülésszak veszi kezdetét, melynek címe: A 18-20. századi Nagyvárad etnikai és kulturális sokszínűsége. Az ülésszak minden évben más-más Bihar megyei nemzetiség bemutatására fekteti a hangsúlyt. Idén a macedorománok Bihar megyei, illetve Közép-Európai kulturális, politikai, kereskedelmi, gazdasági, vallási hagyományait mutatják majd be neves nagyváradi és külföldi történészek, muzeológusok, egyetemi professzorok.

Május 15-én 11 óra 30 perctől a Körösvidéki Múzeum Napjai keretében Aurel Lazar Emlékmúzeum kiállítótermében No future forever? címmel nyitnak tárlatot az Állami Egyetem Képzőművészeti Karának hallgatói. A kiállítás a kortárs művészetre jellemző apokaliptikus életérzés jegyében született. Azért kapott egy univerzális - angol nyelvű - címet, mert maga a kiállítás is ezen a nyelven "beszél". A tárlat magán hordozza a művészettörténelem nagy stílusirányzatainak több jegyét is. Szintén szombaton, a Múzeumok Éjszakája keretében 20 órától kezdődően, éjszaka 1 óráig látogatható a Körösvidéki Múzeum művészeti részlegének kincsei címet viselő tárlat, melynek anyagában többek között Albrecht Dürer, Barabás Miklós, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Mattis Teutsch, Bihari Sándor művek tekinthetőek meg. Helyszín a római katolikus püspöki palota.

Május 17-én, hétfőn, 18 órától Bihar megye földalatti titkai címmel nyílik fotóművészeti kiállítás a ProEnerg székhelyén, a Dr. Várady Zsigmond (M. Kogalniceanu) utcában. Ugyancsak ebben a témában egy nemzetközi (francia nyelvű) konferenciára is sor kerül Idő- és térbeli utazás az őskori Európa művészetéhez címmel. Előadást tart Dr. Jean Clottes Orgnacból. A konferencia nem jöhetett volna létre a Körösvidéki Múzeum és az Orgnaci Grotte et Museé régional de Préhistoire közötti partneri kapcsolat nélkül. Az eseményt támogatta a Francia Kulturális Minisztérium, a Rhone-Alpes-i régió kulturális igazgatóságának régészeti részlege, a romániai és franciai barlangászati egyesületek.

Május 18-án, kedden a Múzeumok Nemzetközi Napján ingyenesen lehet majd látogatni a Iosif Vulcan, az Aurel Lazar valamint az Ady Endre emlékmúzeumokat. Csoportos (minimum 15 fő) tárlatvezetést is biztosítanak. A Múzeumi Napok rendezvénysorozat csúcspontja lesz a szintén kedden, 18 óra 30 perctől, a Filharmóniában sorra kerülő gálaest, melynek két különleges meghívottja is van. Az este első felében Oana Lianu világhírű pánsípművész lép fel, majd második felében Miloud Oukili francia bohóc teremt vidám perceket. Az utóbbi meghívottról érdemes tudni, hogy még a 90-es években járt Bukarestben és megesett a szíve a metróban kéregető utcagyerekeken. Miután együtt élt velük az utcán felkarolta őket, mutatványokat tanított nekik 1996-ban létrehozta a Parada Alapítványt és artista csoportot, melyet utcagyerekekből állított össze. A világhírű alapítvány ma már kiterjedt szolgáltatásokkal rendelkezik, többek között éjszakai menhelyet, szociális központokat is működtet. Romániában mindeddig sohasem ismerték el tevékenységét, amit most Nagyváradon pótolnak be. Várhatóan jelen lesz Kelemen Hunor kulturális miniszter is. A gálaestre 200 jegyet tesznek elérhetővé a nagyközönség számára. Az ingyenes jegyeket a múzeum jelenlegi székhelyén, a Téglavető (Dacia) utca 1-3 szám alatti püspöki palotában lehet igényelni.

Május 19-én, szerdán 14 órától A párizsi Mars mezőtől a múzeumkertig címmel a múzeum új székhelyének történetét bemutató fotótárlat nyílik. A fotókat a múzeum új székhelyének kertjében állítják ki. Művészi és dokumentum-fotók egyaránt bemutatásra kerülnek Szamódy Zsolt magyarországi fotográfus gyüjteményéből és alkotásaiból. Egyúttal a székhely történetét bemutató pannókat is meg lehet majd tekinteni.

Május 20-án, csütörtökön, 18 órai kezdettel a Körösvidéki Múzeum Napjai keretében a Neue Gruppe (Őj csoport) németországi képzőművészekből alakult egyesület mutatkozik be a római katolikus püspöki palota székhelyén. A csoport 1946-ban alakult többek között Karl Schmidt-Rottluf, Max Beckmann, Erich Heckel, Max Pechstein kezdeményezésére azzal a céllal, hogy olyan művészeket egyesítsen, akiknek a tevékenysége alapvetően a modern képzőművészeti nyelv megújítására irányul. Ma már a Müncheni Haus der Kunst - Művészetek Háza folytatja a csoportosulás hagyományát. A Neue Gruppe egyébként ma már kortárs képzőművészeket tömörít a világ minden tájáról. Nagyváradon Reinhard Fritz és Ingo Glass képviseli a csoportot.

Május 21-én 17 órai kezdettel a Körösvidéki Múzeum természettudományi részlege megnyitja a tasádfői természetvédelmi rezervátum múzeumát. Egy vetítésre is sor kerül, melyet Radu Huza, dr.Venczel Márton, dr Vasile Todinca, Gruia Fazecas, és dr.Sorin Bulzan szakértők készítettek elő. Az eseményre a tasádfői kultúrházban kerül sor. Délután 17 órai kezdettel az Aurel Lazar Emlékmúzeum kiállítótermében A természet lencsén keresztül címmel nyílik tárlat. Levetítik A természet pulzusa című filmet is, melyet dr. Venczel Márton készített Adrian Gagiu közreműködésével. Szintén ezen a napon, ugyancsak az emlékmúzeumban kerül sor 18 óra kezdettel a Körösvidéki Múzeum Barátai Egyesület közgyűlésére is.

Május 21 és 22 között a Körösvidéki Múzeum Napjai keretében videóművészeti fesztivál helyszíne lesz a Fő utcai Vizuális Művészetek Galériája egy milánói galéria, a képzőművészeti fakultás és a múzeum közös szervezésében. A fesztiválra a Border/less projekt keretében kerülhet sor, mely a határ, a periféria kérdéskört öleli fel. A fesztivál 21:30 és 23 órák között látogatható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!