ERDON Helyi hírek

2010.04.15. 11:15

Szépül a jobbpart

<p>Nagyvárad - Már megkezdődtek a Sebes-Körös jobbpartjának rehabilitálási munkálatai a nagyváradi Decebal híd és a pontonhíd közötti szakaszon.</p>

Az említett partszakaszon kicserélik a mára már rendkívül rossz, balesetveszélyes állapotban lévő korlátokat, emellett leaszfaltozzák a sétányrészt, padokat, szemétkukákat helyeznek ki, és a közvilágítást is bevezetik. „Azért, hogy ígéretünk szerint június 1-ig befejezzük a jobbpart rendbetételét, hamarabb kezdtük el a munkálatokat, és reményeim szerint sikerülni fog a határidő előtt valamivel hamarabb végezni vele” - nyilatkozta Pásztor Sándor a Körösök Vízgyűjtó Medence Igazgatóság vezetője. Az általa vezetett intézmény csak a korlátcserét végzi el, a többi felsorolt munkálatot a váradi önkormányzat vállalta magára. Pásztor felhívta a figyelmet arra, hogy a régi, lebontott korlátok helyét éjszakára szalaggal kerítik el, hogy figyelmeztessék a balesetveszélyre az arra járókat, „de eddig mindig leszakították éjszaka a szalagot” - tette hozzá az igazgató. Ezért felkérték a közösségi rendőrséget, hogy éjszaka felügyeljék a munkálatok helyszínét. Mintegy hatszáz méteren fog húzódni a korlát, közel a pontonhídig, és csak ez a korlátszakasz mintegy 50 ezer lejbe kerül, tudtuk meg Pásztor Sándortól, aki hozzátette, hogy a pontonhíd és a Densusianu híd közötti szakaszon nem is volt, és nem is lesz korlát a parton, azt a szakaszt leaszfaltozzák majd. „Mivel a közeljövőben azon a részen két híd is épül, ezért ennek a szakasznak a rehabilitációját még nem kezdtük el” - fogalmazott Pásztor. Az igazgató tudatta, hogy amint elkészülnek a jobbparttal, elkezdik a balpart rendbetételét is. „Azért kezdtük a felújítást jobbparttal, mert az Európai Uniótól nyert pályázat keretében bicikliutat építünk ki, melynek egy része az ottani jobbparton fut majd, ezért kell azt hamarabb befejezni.”

 
További tisztítások
 
Ezekkel a munkálatokkal párhuzamosan az Ősi strand mögötti területen nagyszabású takarítási akció folyik - tudatta az igazgató, elmondva, hogy a vízügyi hatóság, az önkormányzat, de még a váradi fegyház elítéltjei is dolgoznak ott. Pásztor Sándor elárulta, hogy a munkálat elvégzése után, annak érdekében, hogy a megtakarított terület tiszta is maradjon, kitolják a strand kerítését egészen a fűtéscsövekig, és ezzel gyakorlatilag megnövekszik a strand területe. Végezetül Pásztor Sándor elmondta, hogy a rogeriusi vasúti híd mögötti gáttól számítva mintegy egy kilométeres hosszúságban megtisztítják a Körös jobbpartját. „Rengeteg törmeléket hordtunk el onnan. Az a térség gyakorlatilag egy szeméttelep volt, de szeretnénk azt a részt kikapcsolódási övezetté átalakítani” - fogalmazott Pásztor Sándor. „Ebben az évben a gát utáni jobbpart-szakasz rendbetételére többtízmilliárd régi lejt költ az igazgastóság, és a finanszírozás is biztosítva van erre a célra” - zárta szavait Pásztor Sándor.
 
Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!