ERDON Helyi hírek

2010.04.13. 18:25

Kitartanak a pedagógusok

<p>Szatmár megye - A<strong> tanügyi szakszervezet</strong>ek elégedetlenek a hétfőn elfogadott<strong> tanügyi törvénn</strong>yel, szeretnék befolyásolni a <strong>parlamenti vitá</strong>t is.</p>

Hétfőn reggel a Kormány elfogadta az új tanügyi törvénytervezetet, amely ezután kerül parlamenti vita elé. A tanügyi szakszervezetek vezetői elégedetlenek amiatt, hogy a minisztériumban folytatott viták után sem történtek lényegi változtatások a törvényben. Ioan Drăgan, az Országos Tanügyi Szakszervezet Szatmár megyei fiókjának elnöke elmondta, ők korábban már megbeszéléseket tartottak a Szatmár megyei parlamenti képviselőkkel elégedetlenségeikről, azonban nincs garancia arra, hogy a parlamenti viták nyomán lesznek számottevő változtatások a törvényben. Emiatt a négy tanügyi szakszervezet folytatni fogja a tiltakozó megmozdulásokat a korábban eldöntött terv szerint, azaz április 22-én egy napos általános munkabeszüntetést tartanak a pedagógusok, majd szavazás útján döntenek arról, hogy június elejétől meghatározatlan idejű munkabeszüntetésbe kezdjenek. Az új törvény értelmében elemi iskolában heti 20 órára, általánosban 25 órára, középiskolában 30 órára csökken a diákok heti kötelező óraszáma, ezt a lépést a diákok túlterheltségével indokolja a minisztérium. A pedagógusok véleménye ezzel ellenkezik, szerintük a diákok, és pedagógusok terheltségét nem az az időtartam okozza, amit az iskolában töltenek, inkább az elsajátítandó tananyagot kellene csökkenteni. Az alaptanterv évek óta a képességfejlesztésre teszi a hangsúlyt, a tananyag nyugodt elsajátítására, a begyakorlásra viszont idő kell, vélekedik Ioan Drăgan.

Nem vagyunk felnőve?

Egy másik kényes pont a törvényben az iskola vezető tanácsának összetétele, melyet a decentralizáció elve alapján 4 tanár, 4 szülő, négyen a helyi önkormányzat képviselői közül és az iskola igazgatója alkot majd. A szakszervezeti vezető szerint ez így nem lenne működőképes, a helyi közösségek még nincsenek felnőve arra, hogy ilyen szinten beleszóljanak az iskola döntéseibe. Véleménye szerint a tanügyi reformot fokozatosan kellene végrehajtani, a törvény elfogadását alapos kutatás kellett volna megelőzze, alkalmazkodva a román társadalmi viszonyokhoz, figyelembe véve a pedagógusok véleményét. Eközben elismeri, hogy a törvényben számos előnyös módosítás is szerepel. Tegnap Emil Boc miniszterelnök távértekezlet keretében ecsetelte az új tanügyi törvény előnyeit, arra kérve a parlamentet, hogy júniusig vitassa meg a törvényt annak érdekében, hogy bizonyos pontjai már a jövő tanévtől életbe lépjenek.

Pándi Annamária

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!