ERDON Helyi hírek

2010.04.29. 12:33

Ismét lesz majális a nagyváradi várkertben

<p>Nagyvárad – Május 8–9-én ismét megszervezik a nagyváradi várkertben a majálist. Az elmúlt években már megszokott, sikeres programok mellett sok újdonsággal is várják a szervezők a majálisozókat.</p>

A rogériuszi RMDSZ kezdeményezésére, a többi nagyváradi körzet csatlakozásával szervezik meg évről évre a majálist a nagyváradi várkertben – mondta a témában szervezett tegnapi sajtótájékoztatón Biró Rozália alpolgármester. Az idei több szempontból is sajátságosnak ígérkezik. Az egyik az, hogy két főzőverseny is lesz: míg eddig a Gulyások Királyát választották meg, idén először a Babgulyások Királya cím is „kiosztásra” kerül. Az is premier, hogy a főzőversenyeken nem csupán a nagyváradi RMDSZ-körzetek fognak vetélkedni, hanem Bihar megye különböző településeiről is érkeznek résztvevők.

„Színezd újra!”

Az idei majális mottója, a „Színezd újra!” is jelzi azt a szándékukat, hogy a régi, jól bevált programok mellett újdonságokkal is szolgáljanak, ezért felkérték a különböző civil szervezeteket, hogy ötleteikkel járuljanak hozzá a majális sikeréhez, tájékoztatott Czvikker Katalin főszervező. Igen gazdag az alternatív programkínálat: a kézművesműhelyek, játszóházak mellett lesz bábjáték, mazsorettbemutatók, bűvészmutatványok, zenei produkciók, várlátogatás, szabadtéri fotókiállítás, a közlekedésbiztonsággal kapcsolatos események (kerékpáros akadályverseny, motoros bemutató, az ún. „részeg szemüveg” kipróbálása stb.), sportrendezvények és természetesen vásár, ételekkel, italokkal, ajándéktárgyakkal. A budapesti Kézenfogva Alapítvány Fogadd el, fogadj el címmel szervezi meg programját, melynek célja, hogy megismerhessék egymást az értelmi fogyatékossággal élő és az egészséges emberek. Pető Csilla parlamenti képviselő külön pavilont fog működtetni, melyben jogi és logopédiai tanácsadás mellett beszélgetni fognak a műemlékvédelemről és a város régi arculatáról, lesz tájékoztatás volt munkaszolgálatosoknak, illetve képviselői fogadóóra is.

Jótékony célú akciók

Az idén is megszervezik a gyűjtést a nagyváradi Gyermekkórház onkológiai osztálya és a szentjobbi árvaház javára, illetve a Garasokat a Garasos-hídért akció jegyében adakozni lehet annak érdekében is, hogy Várad ismert és kedvelt sétálóhídjára visszakerülhessen a magyar nyelvű emléktábla. A tombolán értékes nyereményeket lehet nyerni: a fődíj egyhetes, kétszemélyes bulgáriai tengerparti nyaralás, illetve a B kategóriájú jogosítvány megszerzéséhez szükséges ingyenes elméleti és gyakorlati okatatás. Az idei majálison a színpadi műsorok keretében két ismert magyarországi együttes is fellép majd: szombaton a Korál, míg vasárnap este a Magna Cum Laude fog koncertezni.

Biró Rozália végezetül kihangsúlyozta: céljuk az, hogy a várkerti majális ne csak az RMDSZ-é legyen, hanem a régió magyarságáé, ami egyre inkább megvalósulni látszik, hiszen a váradiak mellett a megyéből és Hajdú-Biharból is érkeznek résztvevők.

Tököli Magdolna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!