ERDON Helyi hírek

2010.04.22. 17:30

Grófi temetés Kaplonyban

<p>Szatmár megye - Károlyi Lajos György gróf, valamint nagynénje Károlyi Consuelo grófnő temetése zajlott tegnap délelőtt 11 órától a kaplonyi Szent Antal templomban található családi kriptában.</p>

Magát a temetést egy bő órán át tartó gyászszentmise előzte meg a kaplonyi Szent Antal templomban, amelyet Papellás István, a Szatmárnémeti Szent Család Plébánia plébánosa celebrált.

A szertartáson, melynek középpontjában Károlyi Lajos György gróf, valamint Károlyi Consuelo grófnő személye, valamint életútja állt Károlyi Lajos lánya Dürchen Károlyi Francesca is részt vett férje, valamint két lánya társaságában.

Légtérzár miatt maradt távol

A temetés előkészületeinek lezajlásához hozzátartozik, hogy Gróf Károlyi Lajos hamvait az izlandi vulkánkitörés okozta légtérzár miatt nem tudták hazaszállítani. Ennek ellenére hozzátartozóinak beleegyezésével sor kerülhetett a temetésre. Károlyi Consuelo grófnő hamvait a tervek szerint Svájcból szállították Kaplonyba.

A 11 órakor kezdődő gyászszentmise keretén belül a nagykárolyi Collegium régizene együttes előadásában egyházi énekek között korabeli zenei kíséretben elhangzott egy szerelmi párvers, amelyet egy ismeretlen szerző írt Gróf Károlyi Sándor, valamint neje nevében. Továbbá a kaplonyi Páter Szabó Dömjén vegyeskar Joseph Gruber Requiemjét mutatta be az egybegyűlteknek.

A szertartás végén felszólalt még Dr. Németi János történész, aki a nagykárolyi grófok családjának történelméről tájékoztatta a jelenlévőket. Beszédében elhangzott, hogy a Károlyi-család már az államalapítás idején letelepedett Nagykároly környékén, a család nevesebb tagjai pedig számos templomot, műemléket, iskolákat építettek a környéken és nemcsak.

A gyászszentmise után a szertartás celebránsai, valamint az elhunytak hozzátartozói levonultak a templomban található kriptába, ahol a fentebb említett vegyeskar énekes kíséretében lezajlott a temetkezés.

Bizakodóan nyilatkozott

Dürchen Károlyi Francesca, Gróf Károlyi Lajos lánya bizakodóan nyilatkozott lapunknak a Károlyi kastély felújításával kapcsolatosan: „Nagy reményeket fűzök a kastély felújításához annak ellenére, hogy családunk korábban lemondott róla. Bízok benne, hogy mihamarabb befejeződnek a munkálatok és a felújítás mintaként szolgálhat más, hasonló jellegű emlékművek restaurálásához”.

Ifj. Deák Endre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!